Privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna väljer nu att stranda förhandlingarna om nästa års hyror i Göteborg.
I stället blir det en skiljeman som får avgöra hyresnivån för de närmare 30 000 hushåll som bor hos privatvärdar i staden.

När förhandlingarna inleddes i september kom Fastighetsägarna med ett rekordhögt krav och ville att hyrorna skulle höjas med 12 procent från 1 april nästa år. Ett krav som avvisades av Hyresgästföreningen.

”Omöjligt att komma överens vid förhandlingsbordet”
Efter tre månader av resultatlösa förhandlingar väljer nu Fastighetsägarna att avbryta de lokala förhandlingarna.
– Vi står alldeles för långt från Hyresgästföreningen för att kunna nå en överenskommelse vid förhandlingsbordet, säger Rikard Ljunggren, vd för Fastighetsägarna GFR.
– Vi har gjort allt vi kan för att fastighetsägarna ska få en rimlig kompensation för de kraftiga kostnadsökningar branschen nu upplever. Utan kompensation kommer inte förutsättningar att finnas för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster.

”Det kan inte bara var en part som tar smällen”
Sofi Bringsoniou är förhandlingschef för Hyresgästföreningen i västra Sverige och hon är besviken och menar Fastighetsägarna inte verkar ha som avsikt att komma överens lokalt.
– Det var en helt orimlig ingång i förhandlingarna som inte tog hänsyn till hyresgästernas pressade situation. I en förhandling måste det finnas ett delat ansvar, det kan inte bara vara hyresgästerna som ska ta smällen för det tuffa ekonomiska läget.

Skiljeman utsedd av hyresnämnden tar hyresbeslutet
Nu blir det i stället en skiljeman som får fatta beslut om nästa års hyror. Denne utses av hyresnämnden. Systemet med skiljeman är en ny tvistlösningsfunktion som funnits sedan årsskiftet.
Även i Stockholm har privatvärdarna valt att stranda de lokala förhandlingarna.

Föregående

Hur står det egentligen till med arbetsmiljön hos Poseidon?

Nästa

75 000 hushåll berörs när Framtiden begär medlingshjälp i hyresförhandlingarna