Brandeby biografi
”Lasse Brandeby. Vad gör jag nu då?” På biografins omslag sminkar sig Lasse Brandeby till Kurt Olsson. Bild: Roger Tillberg/TT

Anna Brandeby Harström & Lasse Råde:
”Lasse Brandeby. Vad gör jag nu då?”
Lindelöws bokförlag

Journalisten Lasse Råde och Anna Brandeby Harström har skrivit en ambitiös biografi om Annas pappa, ”Lasse Brandeby. Vad gör jag nu då?”.
Lasse Brandeby var en mångsysslare av rang som inte bara var rolig på scenen genom sina figurer som Kurt Olsson och Rolf Mjunstedt. Hans vänner och kolleger vittnar om att han var minst lika rolig privat. Biografin belyser Lasse Brandeby som pappa, komiker, journalist, skådespelare, musiker, seglare, hypokondriker och vän.

Lasse Brandeby hade en mängd olika arbeten innan han gick på Journalisthögskolan i Göteborg i början av 1980-talet och fick jobb som reporter på Radio Sjuhärad i Borås.
Det var under den perioden den populäre figuren Kurt Olsson skapades. Senare exploderade skådespelarkarriären och Lasse Brandeby lämnade journalistiken.

 

 

 

 

Lasse R och Anna B
Lasse Råde och Anna Brandeby Harström har skrivit en underhållande biografi om Annas pappa, Lasse Brandeby. Bild: Tommy Holl

Kapitelvarvning ger puls
I större delen av boken skriver författarna vartannat kapitel. Lasse Rådes journalistiska texter – framför allt intervjuer med vänner och kolleger till Brandeby – varvas med Anna Brandeby Harströms personliga minnen. Det skapar en puls, en böljande växelverkan som fungerar mycket bra.
Författarduon fångar väl personen Lasse Brandeby som den oerhört komplexa människa han var. Boken är späckad med sanslösa berättelser ur hans liv, samt en mängd citat – framför allt Kurt Olsson-citat. Biografins undertitel, ”Vad gör jag nu då?”, står för övrigt på Lasse Brandebys gravsten, enligt hans egen önskan.

 

Lasse Kronér på begravning
Bäste vännen, Lasse Kronér, sjöng Evert Taubes ”Inbjudan till Bohuslän” på Lasse Brandebys begravning, enligt hans önskemål. Masthuggskyrkan i Göteborg fylldes av sörjande. Bild: Bobbo Lauhage.

Många kända personer paraderar genom boken. Nyckelorden när Brandeby beskrivs är hans stora, varma hjärta, som satt till vänster. Om det var något som kunde göra honom rasande så var det orättvisor av alla slag.

Skratt och mörka stråk
Jag skrattar ofta högt under läsningen, men Råde och Brandeby Harström väjer inte för de mörka stråk som också fanns i Lasse Brandebys personlighet eller de svårigheter som kom i hans väg. Både det som stammar ur glädje och det som växer ur sorg finns med i biografin. Det finns också många bilder i boken, ända från barndomen till ”den allra sista föreställningen” som kapitlet om Lasse Brandebys begravning i Masthuggskyrkan i Göteborg rubriceras.
Biografin är välskriven, välredigerad och paketerad i en enkel men snygg layout.
Unni Brandeby, mamma till Anna Brandeby Harström, har varit behjälplig med att kontrollera fakta och bistått med tidningsurklipp. Unni och Lasse Brandeby var gifta 1966-1993.

Lasse Brandeby_s/v porträtt
Lasse Brandebys stora, varma hjärta samt hans rättvisepatos framhålls av vänner och kolleger som blir intervjuade i biografin. Bild: Okänd fotograf.

Sista kärleken saknas

Det jag saknar i boken är en intervju med Ninnie Fjelkegård, som Lasse Brandeby levde ihop med de sista 18 åren av sitt liv. Författarna skriver att de valt att inte engagera henne i arbetet med biografin på grund av den arvstvist som uppstod mellan dödsboet och Ninnie Fjelkegård efter Lasse Brandebys bortgång.
Icke desto mindre hade det varit intressant att få ta del av hennes bild av mannen hon levde tillsammans med så länge, fram till hans död i november 2011.
Lasse Brandeby blev 66 år.

 

 

 

Brandeby, Povel, Lillbabs,MAria Lundqvist
Lasse Brandeby spelade i julshowen ”Ladusprall i Hasses lada” 2003, tillsammans med Lill-Babs, Povel Ramel och Maria Lundqvist. Bild: Karin Törnblom/TT

Fakta om författarna
Anna Brandeby Harström
Gör: Trädgårdsmästare och rådgivare i biologisk mångfald i Trollhättans kommun.
Bor: I villa i Björlanda i Göteborg.
Familj: Gift med Björn Harström, tre barn.
Ålder: 54 år.

Lasse Råde
Gör: Sadlade om efter ett långt yrkesliv som nöjesreporter på GT i Göteborg och blev servitör. Cirka halva tiden njuter han livet som pensionär.
Bor: I lägenhet på Gråberget i Göteborg.
Familj: Tre vuxna barn och två barnbarn.
Ålder: 70 år.

Föregående

Strandat för 7 400 hushåll - studenter får vänta på centralt hyresbesked

Nästa

Nya smala huset kan vinna prestigepriset