fredag, mars 31 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS, strandar de lokala förhandlingarna om årets hyror.
I stället blir det Hyresmarknadskommittén i Stockholm som får fatta beslut om hyresnivån.
Det är fjärde året i rad som SGS lämnar de lokala förhandlingarna.

Strandningen berör ungefär 7 400 studenthushåll som nu får vänta på besked om den kommande hyran och som dessutom riskerar att få retroaktiva hyror.
SGS har i årets förhandlingar krävt hyreshöjningar på 8,7 procent. Skulle det bli verklighet blir en lägenhet som i dag kostar 6 000 kronor i månaden 522 kronor dyrare.

”Orimligt krav på utsatt grupp”
– Det är ett orimligt högt krav som vi inte kan acceptera. Studenterna är en ekonomiskt utsatt grupp som redan i dag har svårt att få sin budget att gå ihop. De har inte råd med stora hyresökningar, säger Pontus Blad, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen.
– Det är nu fjärde året i rad som SGS strandar förhandlingarna. Det här visar tydligt att stiftelsen inte vill ta sitt ansvar som förhandlingspart utan systematiskt vänder sig till Hyresmarknadskommittén för att få igenom sina höga hyreskrav. Det är väldigt olyckligt.

Allmännyttan och Hyresgästföreningen ingår
Hyresmarknadskommittén, HMK, är ett partsammansatt tvistlösningsorgan. HMK består av representanter för de kommunala hyresvärdarna genom dess intresseorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen. HMK har mandat att besluta om en ny hyresnivå. De besluten är bindande och kan inte överklagas.

Fakta SGS
Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder bildades 1951.
Ungefär 8 000 Göteborgsstudenter har SGS som hyresvärd. 7 400 av dem bor i stiftelsens egna lägenheter, resterande hos andra fastighetsägare där SGS blockförhyr lägenheter.
Stiftelsen styrs av kommunpolitiker, Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborgs universitet.
SGS säger sig inte primärt vara vinstdrivande men ska drivas på affärsmässiga villkor.

Previous

Kommunal kompishjälp inget annat än korruption

Next

Biografin om komplexe mångsysslaren Brandeby en fullträff

About Author

Eva Thorpenberg

Har varit verksam som journalist sedan slutet av 80-talet och bland annat jobbat på GP, Arbetet, Hem & Hyra samt Hyresgästföreningen.

Check Also