NÅGON SOM FORTFARANDE inte vet hur vänskapskorruption ser ut? Karlskrona kommun ger en god lektion. Eller rättare sagt Sveriges Radios program Kaliber undervisar med hjälp av kommunen.
Där förekommer läckra maträtter, vin, öl, sprit – och dyra cigarrer. Dock: Inga galanta damer bland herrarna.

DET KLASSISKA PROBLEMET i sammanhanget var att kommunala chefer blandade sig med företagare de gjorde affärer å kommunens vägnar.
Cigarrklubben som gänget kallades visade sig vara en god affär för det företag som fick avtal med kommunen.
Detta kallas av experter för vänskapskorruption. Offentliganställda ska inte bete sig så att de kan misstänkas gå andras ärenden i stället för att strikt följa reglerna.

INSER ALLA DETTA? De kända korruptionsaffärerna i Göteborg för några år sedan handlade mest om pengar. Begreppet Muteborg uppstod.
Man kan förledas tro att korruption enbart gäller då offentliganställda tjänstemän tar emot en summa pengar för att gynna givaren. Så går det ju till i de mest ökända länderna.

DÄRMED KAN KOMPISHJÄLPEN i svenska kommuner fortgå under radarn. I varje fall så länge kommunledningarna vägrar erkänna sanningen.
Anställ en god vän eller släkting i din förvaltning så gör du dig skyldig till vänskapskorruption vare sig du förstår det eller inte.
I Göteborg upptäcks sådana fall då och då. Det står att läsa i Spanaren. Vi fortsätter hålla ögonen på sådant.

Föregående

Fjärrvärme hämtad från jordens inre skrotas - håller inte rätt temperatur

Nästa

Strandat för 7 400 hushåll - studenter får vänta på centralt hyresbesked