Geotermi 2
Uppvärmt vatten (rött) från långt nere i berget pumpas upp och värmer de två gula husen. När vattnet kallnat pumpas det ner igen (blått) i berget för att sippra genom sprickor och värmas upp igen.
Bild: Patrik Paulsson

Göteborg Energi skrotar idén om att ta upp geotermisk värme från jordens inre att värma upp husen med. Det var inte tillräckligt varmt nere i urberget under staden.
– Tyvärr blev det inget bra resultat av våra två provborrningar, berättar Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.
– Det var helt enkelt inte tillräckligt varmt, säger hon.
Så nu avslutas försöken.

Idén om att kunna samla värme från jordens inre är inte ny men få har arbetet med den i Sverige eftersom det varit svårt att borra sej tusentals meter ner i urberget. Tanken är att skicka ner vatten som värms upp där nere och som man sedan kan ta tillbaka till jordytan och sända ut i fjärrvärmenätet.
Jordens centrum är cirka femtusen grader, men man behöver inte borra sej ner mer än ett par kilometer så finns det en del värme att hämta.

För kallt i hålen i Högsbo
Fast inte alltid. Göteborg Energi hade hoppats på 120 grader i borrhålen i Högsbo, men så varmt blev det inte och därför är projektet avbrutet.
Liknande projekt pågår i Malmö och i Esbo i Finland, men det handlar även där om att känna sej fram med en ny borrteknik. Borrhålen där vatten ska tryckas ner för att värmas upp måste vara flera kilometer djupa och det värmda vattnet ska sedan kunna tas upp genom ett annat hål för att sen värma bostäderna i staden.

Bättre läge i Malmö och i finska djupa hål
Förhållandena i Malmö är bättre än Göteborg, och i Finland satsar man på extremt djupa hål. Det finns andra områden i världen där det är mycket lättare att få tag i geotermisk energi, Island är bara ett exempel. Men då handlar det om helt andra förhållanden i berggrunden.

Jordvärmen skulle ersätta olja och gas
Skälet till att arbeta med sådan här geotermisk värme är förstås att slippa elda med naturgas eller olja. Göteborg Energi ska enligt ett beslut sluta fjärrvärma med naturgas och gå över till fossilfritt senast 2025, och då lät ju geotermisk värme från jordens inre som en lysande idé.
Nu blir det att elda med annat biobränsle istället, bland annat biogas och gamla återvunna lastpallar. Inte riktigt lika spännande.

Föregående

Förhandlingar med rekordkrav strandade - 11 000 hushåll utan besked

Nästa

Kommunal kompishjälp inget annat än korruption