Tre allmännyttiga bostadsbolag i Göteborgsregionen, Förbo, Kungälvsbostäder och Alebyggen, har valt att stranda de lokala förhandlingarna om årets hyror. I stället blir det Hyresmarknadskommittén, HMK, i Stockholm som får fatta beslut om hyresnivån.
Det innebär att ungefär 11 000 hushåll dels får fortsätta leva i ovisshet om den framtida hyresnivån, dels riskerar att få retroaktiva hyror eftersom alla tre bolagen krävt att få höja hyran från första januari i år.

Det allra högsta hyreskravet, 8,81 procent, kommer från Alebyggen.
– Vi har varit beredda att ta vårt ansvar som part och förhandla. Hyresgästföreningen i västra Sverige har lyckats komma överens med andra hyresvärdar som haft mer rimliga krav i förhandlingarna, säger Tony Petrov, förhandlare hos Hyresgästföreningen.
– Därför är det djupt olyckligt att Alebyggen nu väljer att blunda för sitt särskilda ansvar som allmännytta och istället går till HMK för att försöka få igenom sina orimligt höga hyreskrav.

Förbo lämnar lokala förhandlingar ännu en gång
Förbo ägs gemensamt av Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal och har omkring 5 900 lägenheter i de fyra ägarkommunerna. Under de senaste sju åren har Förbo nu vid fyra tillfällen valt att lämna de lokala förhandlingarna och i stället vänt sig till HMK.
Årets hyreskrav ligger på 7,11 procent.
– Vi väntade oss en tuff förhandling med tanke på den höga inflationen och de höga energipriserna men ett så högt hyreskrav kunde vi inte acceptera. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen för Förbo ska bäras av hyresgästerna, säger Tommy Dunerstrand, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Kungälvsbostäder strandar för tredje året i rad
Stiftelsen Kungälvsbostäder väljer för tredje året i rad att stranda de lokala förhandlingarna. Årets hyreskrav är 6,8 procent.
– Vi är besvikna på att hyresgästerna får agera krockkudde och ta hela den ekonomiska smällen i det tuffa ekonomiska läge som är just nu. Det kan vi inte acceptera.
– Stiftelsen har en mycket god ekonomi samtidigt som vi vet att många hushåll redan i dag har svårt att få sin budget att gå ihop. De har inte råd med stora hyresökningar, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Madeleine Wiik.

Rekord i strandningar sedan HMK bildades
Enligt en sammanställning i tidningen Hem & Hyra har antalet strandningar i år slagit alla rekord. Antalet är hittills i år 58 stycken, vilket är det högsta sedan Hyresmarknadskommittén bildades år 1957.
Hyresmarknadskommitten är ett centralt tvistlösningsorgan som skapats för att lösa tvister mellan allmännyttiga bostadsbolag och hyresgäster. HMK består av representanter för bolagen via intresseorganisationen Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen. HMK har mandat att besluta om en ny hyresnivå. Besluten kan inte överklagas.

Föregående

Gentzel - en göteborgsk framgångssaga i fem generationer

Nästa

Fjärrvärme hämtad från jordens inre skrotas - håller inte rätt temperatur