Snart börjar Ullevis 520 kvadratmeter stora solpanelstak att producera elektricitet. Anläggningen beräknas leverera drygt 110 megawattimmar per år.
Den nya anläggningen är till stor del resultatet av samarbete med det brittiska bandet Coldplay som gav fyra utsålda konserter på arenan sommaren 2023. Bandet är vida känt för sitt engagemang i hållbarhetsfrågor.

– Inför konserterna förra sommaren beslutade vi att investera 3,5 miljoner för att modernisera Ullevis solpaneler, säger Lotta Nibell, vd för Got Event.
– Den gamla anläggningen togs i bruk redan för 17 år sedan och mycket har hänt inom området. Nu får vi moderna paneler som både är snyggare, säkrare och som producerar betydligt fler kilowattimmar.

Ullevi var Sveriges största solcellsanläggning 2007
2007 invigde Got Event och Higab Ullevis första solpanelsanläggning. Vid den tiden var den Sveriges största. Jämfört med den ökar toppeffekten med den nya med 25 procent. Den årliga energiproduktionen ökar med drygt 60 procent. Den totala produktionen hamnar då på 110 megawattimmar per år, vilket räcker till årsförbrukningen för 10 mindre villor.
3 kilometer kabel och glasåtervinning

Tre kilometer kabel krävs för inkoppling
Eftersom solcellspanelerna sitter på taket till VIP-läktaren går det åt ungefär 3 kilometer kabel för att koppla in växelriktarna som är placerade på norra sidan. Växelriktarna omvandlar likström till växelström och ska helst stå så svalt som möjligt.
De gamla panelerna tas om hand och går främst till glasåtervinning.

Visste du att…
…Göteborg Energis första solcellspark på Hisingen heter Nya Solevi? Det namnet fick anläggningen 2018, som då var Sveriges största solcellspark, efter en namntävling. Namnet anknyter till Gamla och Nya* Ullevi och solen.
*Ullevi har aldrig hetat “Nya” Ullevi men kallas ofta det i folkmun. Arenan heter endast Ullevi.

Föregående

Aldrig för sent att lägga av - eller är det just det för Eldkvarn?

Nästa

Fastighetsägarna rekordtidigt ute inför 2025 - kräver höjningar med 15 procent