Nybygget bakom Merkurhuset i Göteborg är ett av fyra hus i Sverige som är nominerat till årets Kasper Salin-pris, det mest prestigefyllda arkitekturpriset.
Huset är smalt eftersom tomten är begränsad, det gällde att utnyttja den tomt som fanns bakom den gamla rederibyggnaden.

Ytterligare tre byggnader är nominerade, det är ett radhus i Malmö, en ombyggd kyrka i Stockholm och en friluftsbyggnad utanför Lund, där det ska bli en egen liten stadsdel så småningom.

Ett idealprojekt enligt Sveriges arkitekter
Kasper Salinpriset delas ut av fack-och branschorganisationen Sveriges Arkitekter, juryns ordförande Stina Johansson säger om Merkurhuset:
– I mina ögon är detta ett idealprojekt, på så vis att man ur en enkel och vacker stomme fått fram en stor rumsrikedom och med några ovanliga arkitektoniska grepp gett byggnaden en unik karaktär.
– Dessutom ser vi skickligt utfört hantverk, i materialvalen kan man ana referenser till brutalism av den svenska poetiska typen där materialen är sig själva utan onödiga ytskikt, säger Stina Johansson.
Arkitekt: Bornstein Lyckefors arkitektkontor, numera Olsson Lyckefors.

Avgörande på Lisebergsteatern
Tävlingen avgörs på Lisebergsteatern den 13 mars.
Kasper Salin var stadsarkitekt i Stockholm i början av 1900-talet och det är byggnaden som vinner priset, inte arkitekten. Som ju dock kan sola sej i glansen av priset!

Hotell Draken nominerat som fulaste hus
Det finns också ett Kasper Kalkon-pris, som delas ut av föreningen Arkitekturupproret, något mindre smickrande enär det delas ut till det fulaste huset som just byggts. I Göteborg är hotell Draken nominerat, liksom de nya kontorshöghusen längs södra älvstranden. Här kan allmänheten rösta på webben och även detta pris kommer att tillkännages den 13 mars.

Föregående

Biografin om komplexe mångsysslaren Brandeby en fullträff

Nästa

Bostadsrättsföreningens hårda dom: "Kommunen har grundlurat oss"