I över tio år har det funnits en nollvision när det gäller vräkningar av barn. Men i själva verket ökar antalet vräkningar som berör barn.
Vanligaste skälet är att familjen har hyresskulder.
– Det är oroande att utvecklingen fortsätter åt fel håll, säger Davor Vuleta, analytiker hos Kronofogden som regelbundet sammanställer statistik över antalet vräkningar i landet.
Hyresskulder viktigaste orsaken till vräkning
Förra året vräktes 298 barnfamiljer, vilket är 49 familjer fler än året innan. Det innebär att 572 barn, 123 barn fler än året innan, tvingades genomlida en vräkning. Det är den högsta siffran sedan år 2012.
Ett troligt skäl till ökningen är att många hyresvärdar avvaktade med att ta till vräkningar under 2020 på grund av coronapandemin. Detta eftersom det var osäkert hur hyresgästernas ekonomi skulle påverkas.
I så många som 87 procent av fallen är hyresskulder orsak till vräkningen. Tre av fyra vräkningar rörde ensamstående föräldrar, främst kvinnor.
Ensamstående med små ekonomiska marginaler
– Ensamstående föräldrar har ofta små ekonomiska marginaler. Det är viktigt att samhället fångar signaler tidigt för att motverka fler vräkningar i den här gruppen, säger Davor Vuleta.
Att bli vräkt innebär allvarliga konsekvenser i form av personligt lidande, ökad otrygghet och inte sällan psykiska problem. Dessutom medför vräkningar stora kostnader för samhället som tvingas hitta andra tillfälliga och ofta dyra boendelösningar.
Kronofogden efterlyser mer förebyggande arbete
Kronofogden efterlyser mer vräkningsförebyggande arbete för att bromsa utvecklingen.
– Ingen vill att barn ska behöva uppleva en vräkning. För att vända utvecklingen krävs samverkan mellan kommuner och hyresvärdar för att så tidigt som möjligt fånga upp problemen, säger Kim Jonsson från Kronofogdens förebyggande verksamhet.
I Västra Götaland berördes 56 barn av vräkningar och i Halland 13 barn.
Föregående

Folkfesten i Majorna ställs in för tredje gången i rad

Nästa

Nu blåser vinden åt rätt håll för GWO