Megaloppis i Majorna
Megaloppisen drar en massa folk i alla åldrar, så här såg det ut för några år sedan runt Mariaplan. Bild: Patrik Paulsson

För tredje året i rad ställs den populära folkfesten Megaloppis i Majorna in. Orsaken är bland annat coronapandemin.

– Det är jättetråkigt att vi måste ställa in årets Megaloppis i Majorna men vi bedömer inte att vi har en realistisk möjlighet att genomföra detta jättearrangemang på ett bra sätt utifrån de förutsättningar som funnits och fortfarande gäller, säger Ronny Bengtsson, regionordförande för Hyresgästföreningen i västra Sverige, som ända sedan starten varit huvudarrangör för loppmarknaden, som brukar arrangeras sista helgen i maj.
Tiden räcker inte för planering av arrangemanget
Så sent som i början av februari var det fortfarande osäkert vilka restriktioner som skulle gälla för allmänna sammankomster under våren. Dessutom fanns och finns fortfarande stor osäkerhet kring hur smittläget kommer att se ut framöver.
Men för att kunna genomföra ett så stort arrangemang hade planeringen behövt vara i gång redan vid årsskiftet. Vilket den alltså inte var och nu bedöms tiden vara alltför kort.
Loppisen har växt sig stor och resurskrävande
– Dessutom har Megaloppis under åren vuxit sig så stort att det kräver stora resurser vad gäller både personal och pengar. Pandemin har medfört att vi i högre grad än tidigare måste prioritera hur vi ska använda medlemmarnas pengar. Utifrån detta och de osäkerhetsfaktorer som finns känns därför det här som rätt beslut, säger Ronny Bengtsson.
70 000 besökare på arrangemanget
Hyresgästföreningen har varit huvudarrangör för Megaloppis ända sedan premiären år 2009. Från början var loppisen en del av projektet Ekologisk stadsdel Majorna. Syftet var då som nu att öka medvetenheten om konsumtion och uppmuntra till återbruk.
Megaloppis Majorna har tidigare besökts av omkring 70 000 personer varje år.
Föregående

Nytt äldreboende i väster står nästan tomt

Nästa

Inte ens nära nollvisionen när vräkning av barn ökar