För nästan två år sedan gjorde sig blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra redo att lägga ner efter att kommunbidragen halverats. Musikerna sades upp, pandemin härjade, konsertverksamheten var minimal.
Men idag lever orkestern vidare, och känner optimism: Blåsorkestern har dryga 20-talet musiker på halvtid och just nu är orkestern i Kungsbacka för ett samarbete med unga. De vill i samband med detta projekt stötta Ukraina. Ett nytt stycke ska repeteras in, Pray for Ukraine.

Kristian Jörgenes VD GWO
Kristian Jörgensen är vd för Göteborg Wind Orchestra.

– Vi har sedan länge ett mycket bra samarbete med Västra Götalandsregionen, berättar Kristian Jörgensen, vd för Göteborg Wind Orchestra.
– De har gett oss ett långsiktigt uppdrag och är tydliga med att vi spelar en viktig roll i regionen. Det innebär bland annat att orkestern ska ha uppsökande verksamhet med sin musik, inte minst bland unga och hos regionens kulturskolor.

Fortsatt osäkert med lång finansiering
– Det är en utveckling framåt, menar Kristian Jörgensen, även om det tyvärr är fortsatt osäkert med vår finansiering på längre sikt. Men arbetet med unga är nödvändigt för att säkra att det finns nånstans att spela för unga som vill börja med blåsmusik.
Det handlar om att på lång sikt bli ännu mer en del av blåsmusiksverige, så där samarbetar orkestern dessutom med Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Blåsmusik i motvind
Annat var det för nästan två år sedan när Göteborgs kommun halverade anslaget till orkestern, som har funnits sedan 1905. Då var det dags för nedläggning och musikerna varslades. Kultursverige protesterade, folk skrev arga insändare i tidningarna och menade att det dessutom såg extra illa ut inför stadens 400-årsjubileum.
Inte bara för att själva musiken skulle tystna utan också för att många vill utveckla själva konstformen med blåsmusik, något som seglat lite i motvind. Orkestrar av alla slag har svårt att hitta bra blåsmusiker och det gäller att få unga att intressera sej för att spela ett blåsinstrument. Varför blåset idag är mindre populärt är dock inte lätt att svara på: Kanske är det en sorts modegrej.

Ser man på repertoaren stämmer det inte, många skriver ny blåsmusik och alla stora klassiska tonsättare har skrivit massor av blåsmusik av en mängd olika slag. Allt från solokonserter, orkestermusik till kammarmusik. Och här vill Göteborg Wind Orchestra inspirera unga, liksom att åter ge fler konserter för allmänheten. Och dessutom fortsätta att spela in fler skivor.

Hög hyra drabbar fler kulturorganisationer
Orkestern drivs nu som en ekonomisk förening och får bidrag både från regionen och Göteborgs stad, de samarbetar också med hemvärnets musikkår och kan låna lokaler av dem efter att orkesterns hyreskontrakt i Kronhuset avslutats. Kommunens fastighetsbolag Higab begärde alldeles för mycket i hyra, vilket även drabbat andra kulturorganisationer.

Mycket mer arbete krävs för säkring
Göteborg Wind Orchestras vd Kristian Jörgensen menar att det krävs mycket arbete för att säkra orkestern långsiktigt.
– Det är viktigt att hela tiden se till att med nyfikenhet utveckla orkestern och blåsmusiken. Visst behövs förstås blåsmusiker framöver men också själva musiken.

Jobbar med bredare musikval
Det skrivs en del nytt och orkestern arbetar med bredd i musikvalet och kan spela i stort sett vad som helst. Från arrangerad symfonisk musik över till jazz, de samarbetar med olika solister och ger offentliga konserter för alla, inte minst barn och unga. Närmast kan man höra Göteborg Wind Orchestra spela musik av jubilerande Hugo Alfvén och Ralph Vaughan Williams, båda firar 150-årsdag. Det saknas inte musik att spela, men det ska ju till en orkester om musiken ska höras.

Föregående

Inte ens nära nollvisionen när vräkning av barn ökar

Nästa

Vet du var ditt skyddsrum finns?