Måns Daehlies grav.

I juni 2019 dömdes två manliga stödassistenter för vållande till 17-årige Måns död på Kofferdalens korttidshem.
Ett och ett halvt år senare har frågan prövats igen i hovrätten.
Sjukdom och ny bevisföring är förklaringen till att processen dragit ut på tiden.

Spanaren har berättat flera gånger om när Måns miste livet under sin vistelse på Kofferdalen i början av 2019. Han påträffades livlös i badkaret av de två tjänstgörande stödassistenterna som i strid med alla strikta förhållningsorder lämnat honom utan tillsyn.
Måns avled på sjukhus kort därefter.

Skyllde på varandra
I tingsrätten skyllde assistenterna på varandra men rätten valde att gå på åklagare James von Reis yrkande, vilket innebar villkorlig dom och ett sammanlagt skadestånd på nära en halv miljon kronor till Måns anhöriga.
Domen överklagades, hovrättsförhandlingarna sattes ut till december förra året men då den ene av de åtalade var sjukskriven sköts målet upp.

Nya bevis
Inför nästa förhandling, i slutet av mars 2020 åberopade försvarsadvokaterna nya bevis och målet sköts upp ännu en gång. Frågan var om Måns verkligen hade drunknat eller avlidit på grund av ett epileptiskt anfall.
Om detta vittnade den rättsläkare som försvaret kallat, medan åklagaren hade begärt yttrande av Socialstyrelsens rättsliga råd.
Om hovrätten väljer att sätta sin tilltro till rättsläkaren är det möjligt att stödassistenterna frikänns. Om inte kommer domen i tingsrätten att slutligen vinna laga kraft.

Tidigare artklar:

Ingenting om ledningens ansvar för dödsfallet på hemmet
Chefer går fria efter tragedin på Kofferdalen
Ännu inga svar efter dödsolyckan på Kofferdalen
Nu åtalas två för dödsolyckan på Kofferdalen
Måns drunknade – nu skyller de ansvariga på varandra
Domen efter Kofferdalen: båda åtalade fälls

Föregående

En skräckhistoria om kvaddad barndom

Nästa

Andra Långgatan skruvar ner