Inga chefer eller deras överordnade kommer att åtalas för olyckan på korttidshemmet Kofferdalen då en 17-årig pojke drunknade och dog.

Polisens förundersökning har kokat ner till att två personer lägst i hierarkin återstår som misstänkta för brott.

Beskedet kommer från kammaråklagare James von Reis som leder förundersökningen efter den tragiska händelsen 3 januari.

Hemmet hade då två funktionsnedsatta unga gäster. Personalen bestod av två stödassistenter.

Förhör har hållits med ett antal kolleger till dem, med före detta chefer och nuvarande chefer.

– Vi har en ganska bra bild av vad som hände denna röriga kväll, säger James von Reis.

Nu återstår att förhöra de bägge stödassistenterna, vilket kommer att ske under de närmaste veckorna.

Hemmet stängdes omedelbart efter dödsolyckan, stödassistenterna varslades om avsked.

Verksamheten på Kofferdalen låg under Social resursförvaltning som i sin Lex Sarah-utredning beskriver de ödesdigra minuterna:

”2018-01-03 var två ungdomar gäster på Kofferdalen. Två stödassistenter var i tjänst. Vid nittontiden var den ene stödassistenten i köket och lagade mat tillsammans med den andre ungdomen. Den stödassistent som hade ansvaret för 17-åringen var någon annan stans i huset.

Den 17-årige ungdomen badade i badkaret. Den andra ungdomen skulle gå och borsta tänderna men kom till stödassistenterna och sa att 17-åringen ”sov”. Då reagerade stödassistenterna och gick in i badrummet och fann 17-åringen livlös i badkaret. De startade HLR (hjärt- och lungräddning) och ringde 112. När ambulansen kom hade ungdomen ingen puls men ambulanspersonalen fick igång hjärtat och ungdomen kördes till sjukhuset där han avled nästa dag.”

Inledningsvis tog polisutredningen sikte på att även överordnade skulle kunna ställas till svars. Men så är inte längre fallet, menar James von Reis.

Det har gjorts så mycket jobb för att förebygga och rätta till missförhållanden på Kofferdalen att det inte är möjligt att utkräva straffansvar av någon högre upp i rangordningen, säger James von Reis.

De två stödassistenterna är misstänkta för vållande till annans död. Straffet kan vara upp till två års fängelse.

De kommande förhören kan bland annat ge svar på om ansvaret vilar lika på de bägge stödassistenterna eller om den som lämnade 17-åringen i badkaret utan tillsyn har gjort sig skyldig till ett grövre brott.

Föregående

Nytt tungt namn till Demokraterna

Nästa

Nu slutar Tjörn Triathlon