Villkorlig dom och dryga dagsböter.

Tingsrätten lägger helt skulden på två stödassistenter på Kofferdalens korttidshem när 17-årige Måns drunknade i badkaret.

Dessutom ska de två betala ett skadestånd till Måns föräldrar och lillasyster på sammanlagt över 430 000 kronor.

Spanaren har tidigare berättat om den tragiska händelsen i början av förra året. I strid mot alla instruktioner och regler lämnades Måns utan tillsyn i badet. Han hamnade med ansiktet under vattnet och blev kvar så.

Stödassistenterna har hela tiden skyllt på varandra när det gäller vem som hade ansvaret för Måns när han tog sitt dagliga bad.

Förhandlingen i Göteborgs tingsrätt visade med all önskvärd tydlighet och med stöd av många vittnen att det fanns väl kända skriftliga rutiner att följa, inte minst under en så pass riskfylld situation som vid ett bad.

Måns med sin utvecklingsstörning, autism och epilepsi, ansågs vara den gäst på Kofferdalen som krävde mest närvaro av någon personal.

Tingsrätten har i det mesta valt att instämma i kammaråklagare James von Reis yrkande om påföljd och att bägge stödassistenterna är lika skyldiga. Eftersom brottet ”vållande till annans död” inte bedöms som grovt blir domen villkorlig med 100 dagsböter vardera.

En av nämndemännen hade en avvikande uppfattning och förordade fängelsestraff.

Föregående

Detta gäller på Facebook

Nästa

P-problem, e-handel och höga hyror knäcker affärer i city