måndag, januari 30 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.
Två bostadsbolag i Skaraborg, Skövdebostäder och Götenebostäder, hamnar  i topp när hyresgäster betygsätter hur deras hyresvärdar hanterat coronapandemin. Bolagen får genomgående höga betyg för information, felanmälan och trivsel i lägenheten.

Det visar en stor enkätundersökning som undersökningsföretaget AktivBo låtit genomföra.

– På Skövdebostäder var vi tidiga med att analysera situationen och göra anpassningar för att möta de behov och utmaningar som uppstod på grund av covid 19- pandemin, säger bolagets vd Katarina Prick, som betonar vikten av tidig och kontinuerlig information till hyresgästerna.

Distans till grannar

– Nu gäller det att hitta formerna för att hjälpa våra hyresgäster att upprätthålla anpassningarna och på kloka sätt påminna dem om vad som gäller bland annat i hissar, vid felanmälningar och arbeten i lägenheterna. Vi uppmanar dem också att fortsätta hålla social distans till sina grannar i trapphus och hissar.

Men undersökningen visar också på stor spridning i resultaten och att det finns en rad områden som går att förbättra. Dit hör till exempel städning/renhållning, information och felanmälan, där många hyresgäster i dag är betydligt mindre nöjda än vid tidigare liknande undersökningar.

Nu höjs kraven

– Hyresgästerna visade initialt också på förståelse för att felanmälningsprocessen försvårades i och med de riktlinjer hyresvärdarna arbetade under. Men i takt med att situationen med covid 19 blivit “vardag” har kraven på service och förvaltning successivt höjts, konstaterar Martin Gustafsson, affärsutvecklingschef hos AktivBo.

En tydlig trend i undersökningen är också att många hyresgäster känner oro för kontaktsmitta i hissar och på hissknappar.

De två Skaraborgsbolagen delar topp-placeringen med ett privat bostadsbolag, Olov Lindgren, i Stockholm.

Fakta om undersökningen:

Totalt medverkade 34 bostadsbolag runt om i landet. 27 av dem var allmännyttiga bolag, resterande 7 privatägda.

Tillsammans förvaltar bolagen runt 230 000 lägenheter.

400 hyresgäster från varje bolag inbjöds att medverka.

Undersökningen genomfördes i början av juli i år.

Svarsfrekvensen var 26,7 procent.

Källa AktivBo.

Previous

Här fick Shakespeare rätt

Next

Så Sveriges Radio kvoterar anställda?

About Author

Eva Thorpenberg

Nybliven pensionär sedan januari 2019. Har varit verksam som journalist sedan slutet av 80-talet och bland annat jobbat på GP, Arbetet, Hem & Hyra samt Hyresgästföreningen.

Check Also