I förra veckan berättade Spanaren om den göteborgska kamerafabriken Hasselblads formidabla framgångar i rymden under 1960-talet.

Men allt i livet var inte teknisk ära och affärsmässiga framgångar för företagets grundare och ägare Victor Hasselblad.

Victor Hasselblad

Mindre än tio år efter den spektakulära första månlandningen 20 juli 1969 var han en bruten man.

I januari 1978 befann han sig på resa till de lavatäckta stränderna på Galapagosöarna. Vad som smärtade honom mest i denna stund är svårt att avgöra.

Företaget såldes

Några år tidigare hade han sålt sitt livsverk till det Göteborgsförankrade investmentbolaget Säfveån AB för 28 miljoner.

Därmed hade han inte bara säkerställt företagets fortbestånd och de anställdas arbeten. Därtill var det nu möjligt för honom att förverkliga drömmen han haft några år om att bilda en stiftelse, som bland annat skulle ha som uppgift att årligen dela ut ett slags fotografins Nobelpris.

Jagad av myndigheter

Vid samma tid kände han sig fortfarande utpumpad av myndigheternas ihärdiga men obevisade anklagelser om penningsmuggling. Detta var en komplicerad historia, bland annat ett led i spelet om vem som skulle få efterträda riksbankschefen Per Åsbrink vilket inte kan redogöras för här.

Det har däremot Victor Hasselblads hävdatecknare Sören Gunnarsson utförligt gjort i biografin Victor Hasselblad – Manen bakom kameran. En bok så omfångsrik, väldokumenterad och välskriven att den tveklöst med framgång skulle ha kunna lagts fram och försvarats som en avhandling i ekonomisk historia.

Mörka minnen från ungdomen

Där på Galapagosöarnas stränder plågades Victor Hasselblad även av en antal minnen av mörka händelser i ungdomen, som bland annat resulterade i att hans lillebror och bäste vän Stig 1933 tog sitt liv. Det var en sorg Victor bar djupt inom sig livet igenom.

Men det som kanske plågade honom mest var att han strax före resan hade fått besked om att han hade drabbats av cancer. Även detta var en sorg han vid den här tidpunkten endast delade med sin hustru Erna. Cancern kunde inte hejdas och i augusti samma år gick Victor Hasselblad bort, 72 år gammal.

Så här skrev Sören Gunnarsson om Hasselblads sista tid i en i artikel för tio år sedan: ”Han var nu en trött man som hade nått sina drömmars mål. Han avled i augusti samma år som en man som livet igenom hade varit på flykt”.

Välbärgad familj

Det var en klarsynt iakttagelse och en bra beskrivning. På flykt hade Victor Hasselblad varit ända sedan ungdomen, där endast de första åren var lyckliga.

Han föddes in i en välbärgad familj, som sedan en generation tillbaka bedrivit framgångsrika affärer med bland annat fotoartiklar. Fotografering hade i början av förra århundradet blivit alltmer populärt i breda kretsar.

Victor och Erna Hasselblad – med kamera, förstås

Den första katastrof som drabbade den känslige ynglingen Victor var fadern Karl Erik Hasselblads uppbrott från familjen under skandalösa former. Han tog hand om tre av de fyra barnen: Tyra, Victor och Stig.

I samband med yngsta systern Margits födelse hade mamma Maria drabbats av förlossningspsykos och senare även en depression. En hjälpreda och tillika sjukgymnast anställdes…. och några år senare valde Karl Erik att skilja sig för att gifta sig med hjälpredan! Maria fick flytta till Stockholm tillsammans med yngsta dottern.

Skicklig fågelfotograf

Det här var en uppslitande händelse Victor Hasselblad aldrig förlät sin far. Han började mer och mer dra sig undan för att söka lugn och inre harmoni i naturen.

Han kom främst att intressera sig för fåglarnas liv och blev med tiden en skicklig och tålmodig fågelfotograf. Han gjorde långa resor på sin motorcykel och präntade noggrant  ned fakta och iakttagelser kring de olika arter han studerade.

Victors bohemiska liv i naturen irriterade fadern som avbröt hans skolgång och satte in honom som trainee i bolaget. Därtill kom han att lära sig det mesta om fotografering och kameror under resor till Dresden, Paris och som trainee i Rochester där Kodak hade sitt huvudkontor.

Hasselblads flygspaningskamera användes av svenska flygvapnet

Året efter broderns död blev Victor Hasselblad hjälplöst förälskad i Erna Nathorst när de träffades i Stockholm. Den här gången var det omöjligt att fly. Bekantskapen dem emellan fick Victors far Karl Erik att plötsligt avbryta alla förbindelser med sonen. Det var ytterligare en sorg som livet igenom skavde i Victors inre.

Startade egen affär

Utkastad ur faderns företag startade han ett år senare en fotoaffär belägen på Kungsportsplatsen, Victors Foto.

Vid andra världskrigets utbrott kontaktades Victor Hasselblad av försvaret. I ett nödlandat tyskt flygplan hade man hittat en kamera för flygfotografering och ställde nu frågan om Victors Foto möjligen skulle kunna göra en sådan kamera för svenskt bruk.

Victors svar löd: ”Nej, det kan jag inte, men jag kan göra något bättre”. Och resten är historia. Han startade företaget Ross och trots nya tragedier i familjen, svår materialbrist och permanent stress levererades så småningom 250 Ross HK 7 till flygvapnet.

Victor Hasselblad var i luften för att stanna.

Föregående

Efter Spanarens larm: HSB tar ned olaglig reklam

Nästa

Wallenstam ber allmänheten att hålla sig undan