På kort tid har ett flertal handlare i Göteborgs innerstad slagit igen eller håller på att slå igen sina butiker. Höga hyror och allt mer handel på nätet är några av förklaringarna. Men de handlare Spanaren talat med anser också att trafiksituationen är en starkt bidragande orsak till att lönsamheten gått ner.

En bit upp på Kungsgatan, en av stadens mest attraktiva affärsgator, hade Pia Grönberg sin designaffär. Hon startade den redan 1993 i Haga men flyttade efter några år över till Kungsgatan. En dryg tredjedel av sortimentet bestod av blommor, resten av inredningsattiraljer som kuddar, lampor och prydnadsföremål.

– Jag försökte ha en lite annan typ av företag och erbjuda en fin miljö att stressa av i, berättar Pia Grönberg när vi möter henne utanför den numera nedlagda butiken strax ovanför Kaserntorget.

– Men man måste ju ha folk som handlar också för att det ska gå runt och någonstans omkring 2015 började försäljningen gå ner utan att jag riktigt visste varför. Men det var till exempel  färre kunder som kom med bil än tidigare.

Ingen sänkt hyra

Pia Grönberg försökte dra ner på kostnaderna genom att ha färre anställda och jobba mera själv i butiken. Två år innan det treåriga hyreskontraktet löpte ut började hon också förhandla med fastighetsägaren för att försöka få ner hyran. Dock utan att lyckas.

– I slutändan handlade det om vinsten på sista raden, konstaterar hon.

Bakom Pia Grönberg finns den butikslokal som hon lämnade för ett halvår sedan. Hyran blev för hög. Där hon nu verkar betalar hon bara en tredjedel mot tidigare.                 Foto: Hans Burell

Så i stället för att skriva på och bli fast med ett nytt treårigt hyresavtal samtidigt som lönsamheten blev allt sämre valde Pia Grönberg att säga upp kontraktet. Den 15 januari i år stängde butiken för gott på Kungsgatan men lokalen är fortfarande inte uthyrd.

– Jag kände att med den hyran och med så mycket jobb sju dagar i veckan gick det inte längre. Nu har jag i stället flyttat butiken till Spinneriet, en gammal industrifastighet i Lindome, där hyran är en fjärdedel så hög som den tidigare och där vi inte har öppet lika många dagar i veckan.

– Jag vill självklart ha en levande innerstad men jag har inte råd att betala priset för det, fortsätter Pia Grönberg som efterlyser en seriös diskussion om hur framtidens innerstad ska se ut och fungera.

Slår också igen

Något hundratal meter längre ner på Kungsgatan ligger Nisses herrmode. Butiken har funnits här i 25 år men den 20 juli i år slår den igen för gott.

Kristina Nilsson har arbetat i butiken i 24 av de 25 åren och hon ser flera orsaker till att det inte går längre. Förutom höga hyror och ökad näthandel nämner hon också trafiksituationen.

– Tillgängligheten överhuvudtaget både med bil och kollektivt har blivit väldigt mycket sämre. Förr kostade parkeringen inte en förmögenhet men det gör den i dag.

Ägaren till Nisses herrmode heter Bo Perlman och han anser att den höga hyran är främsta skälet till att butiken nu slår igen. Försöken att förhandla ner hyran med ägaren har visat sig helt lönlösa.

Bo Perlman skräder inte orden när han kommenterar fastighetsägarens brist på förståelse och han tvekar inte att berätta att det kostar honom 120 000 kronor i månaden, 1,5 miljoner om året, att försöka sälja kläder till män som söker något annat än Dressmann, Kapp-Ahl och H&M.

Butiken kan bli showroom

Nisse föddes i skånska Svedala ett år före andra världskrigets utbrott. Nu återstår butiker i Stockholm, Helsingborg och Malmö där verksamheten drivs i egenägd lokal.

– Hyrorna i Stockholm är högre än i Göteborg men där är folkmängden också större. Vi har en bra kundkrets i Göteborg och de är oerhört ledsna i dag, säger Bo Perlman som inte är främmande för en omstart i Göteborg men då enligt ett annat koncept.

För han har i likhet med många andra märkt att kunderna i butik blivit allt färre. Därför ser han en framtid där butikslokalen förvandlas till ett showroom där man kan prova kläder, känna på tyget och se färger och mönster utan datorns och smarttelefonens filter. Sedan åker kunden hem och handlar över Internet.

40-årig epok i graven

Snett över Domkyrkoplan på parallellgatan Kyrkogatan låg fram till den 1 juni i år Arhans orientaliska mattor. Butiken har funnits på den adressen i 40 år, berättar Ali Arhan, vars farfar drog i gång verksamheten med start i Stockholm så tidigt som 1930.

Ali Arhan har rullat ihop sin sista matta i lokalen på Kyrkogatan. Affären är stängd, fastigheten som familjen Arhan ägde är såld och en epok har gått ur tiden.

– Han ansåg att Sverige var ett kallt land som behövde varma mattor, säger Ali Arhan och berättar att hans pappa och pappans två bröder fick ansvar för att bygga upp matthandeln i varsin stad, Stockholm, Göteborg och Malmö.

För Ali Arhan är det inte för höga hyror som lett fram till att en fyrtioårig epok nu gått i graven. Familjen Arhan ägde nämligen fram till alldeles nyligen hela fastigheten där butiken med sina tre våningar låg. Men nu är fastigheten som familjen ägt sedan 1976 såld och så när som på enstaka möbler och flyttlådor är butiken tömd.

– Att lägga ner var ett medvetet val med tanke på hur lönsamheten sett ut sedan 2010 och framåt. En av de stora konkurrenterna är förstås näthandeln. Men sedan har också tillgängligheten till staden minskat – det är besvärligt att komma in och ut ur Göteborg, särskilt med bil.

Trots att det är alldeles uppenbart att Ali Arhan verkligen älskar och brinner för jobbet som matthandlare har han inga planer på att försöka bygga upp en ny butik.

– Men verksamheten fortsätter nog ändå fast i annan form, säger han och nämner som exempel utställningar och antikmässor. Det är bara att konstatera att vi är en del av historien och inte en del av framtiden och därför behöver företaget också förändras över tid.

I korsningen Kungsgatan – Korsgatan ligger sedan åtskilliga år tillbaka Almedalsmagasinet som säljer hemtextil och inredning. Butiken har rötter ändå tillbaka till 1850-talet och har ägts av samma familj ända sedan 1940-talet.

Almedalsmagasinet med anor från mitten av 1800-talet är något av ett landmärke i Göteborgs shoppingvärld. Nu stänger butiken. Verksamheten fortsätter i förminskad skala men Annica Ericsson, tredje generationen i familjeföretaget sörjer inte utan ser fram emot att kunna leva ett normalt familjeliv. Foto: Hans Burell

Annica Ericsson är tredje generationen i familjen och inte heller för henne är det för hög hyresnivå som lett fram till att butiken nu kommer att stänga. För i likhet med familjen Arhan äger familjen själva fastigheten där butiken ligger. Det kommer de att fortsätta göra men butikslokalen på 400 kvadratmeter i bottenplan får i höst en ny hyresgäst.

Samma förklaring

Annica Ericsson ger samma förklaringar som övriga handlare till varför butiken inte längre går ihop. Det är lätt att handla på nätet särskilt för dem som har ont om tid, det är svårt att ta sig in och runt i staden. Följden blir att omsättningen minskar år för år och färre kunder handlar på plats i butiken.

– Inte ens julhandeln förra året kom i gång riktigt, säger Annica Ericsson. Det brukar annars vara just julhandeln som kompenserar för lägre försäljning under andra delar av året.

Även om själva butiksdelen försvinner och kunder får handla handdukar, gardiner och lakan någon annanstans så kommer en del av verksamheten ändå att fortsätta. Annica Ericsson kommer att flytta till en mindre lokal högre upp i huset och fortsätta med konsultationer och hembesök. Det är den del av verksamheten som för närvarande går bäst.

– Det blir en inredningsstudio, ett slags showroom, där kunderna får tips och inspiration.

Även om Annica Ericsson är övertygad om att familjen fattat ett rationellt och klokt beslut som dessutom innebär att hon själv inte behöver jobba sju dagar i veckan så tycker hon ändå att butiksdöden i innerstaden är oroande.

–  Mångfalden och bredden försvinner så det är stor risk att det blir en likriktning där bara de stora kedjorna överlever. Göteborg har säkert en bra framtid om tio år men vi mindre handlare kan och vill inte trampa vatten tills dess.

Föregående

Domen efter Kofferdalen: Båda åtalade fälls

Nästa

Park & Natur mycket kritisk till nybygge i Överåsparken