Det kallas för krympflation och innebär att du som konsument blir blåst på en del av innehållet du betalar för. För medan förpackningen krymper förblir priset detsamma som tidigare.
Det framgår av statistik från SCB, Statistiska Centralbyrån.

Mindre kaffepaket
Paketet ser ut som en halvkilosförpackning. Men en närmare titt visar något annat. Bild: Erik Lindahl.

– Ett välkänt exempel är kaffeförpackningarna, säger John Eliasson, prisstatistiker hos SCB. Där har normalförpackningen gått från att innehålla ett halvt kilo till att innehålla 450 gram och i några fall bara 425 gram. Samtidigt har inte priserna sjunkit vilket innebär att priset per gram har stigit.

Chips, glassar och drivmedel dyrare genom krympflation
Andra varor som också utsatts för krympflation är till exempel chips och glassar. Men det handlar inte bara om mindre förpackningar utan också om mindre effektivitet till exempel när det gäller bränsleförbrukning.
– Ett annat exempel är reduktionsplikten för drivmedel, säger John Eliasson. Reduktionsplikten innebär att det blandas in större och större mängd biobränsle i drivmedel för att minska utsläppen. Samtidigt har dessa bränsleblandningar något lägre effektivitet vilket i praktiken gör att priset per mil ökar.
För enskilda varor har krympflationen en stor påverkan på priserna.
– Kaffe har varit bland de livsmedel som påverkats mest av krympflation under längre tid. Under 2017 såg vi att förpackningsändringarna höjde kaffepriserna med i snitt fyra procent, säger John Eliasson.
– Dock varierar det mellan olika produkter samt över tid hur många förpackningsändringar som görs.

Blygsam effekt på totalkostnaden
På den totala kostnaden har krympflationen en mer blygsam effekt. År 2017 gick priserna på livsmedel som säljs i förpackningar upp med 3,3 procent. Utan krympflationen skulle priserna enbart gått upp med 3 procent. Alltså bidrog krympflationen med en prisökning på tre tiondelars procent.

Fakta:
Krympflation är en direktöversättning av engelskans shrinkflation. Som verb betyder shrink just krympa eller minska på svenska.
Krympflation hamnade på den svenska nyordslistan år 2020.

Föregående

Sahlgrenskas chef angriper slöseriet med tid

Nästa

Många vill ställa ut på Majornas första bokmässa