Årets hyror hos Göteborgs privata hyresvärdar är klara. Överenskommelsen berör  omkring 38 000 hushåll som bor hos de privata värdar som är medlemmar i branschorganisation Fastighetsägarna GFR.

Uppgörelsen innebär att hyrorna höjs med 0-2,5 procent från den 1 april i år. För en majoritet av hyresgästerna blir höjningen 2 procent. Hyresgästerna betalar ingen retroaktiv hyra , alltså höjning i efterskott, för januari, februari och mars.

För en trerumslägenhet som i dag har en hyra på 6 800 kronor innebär uppgörelsen en hyreshöjning på mellan 0 och 170 kronor i månaden. Att hyrorna höjs olika mycket beror bland annat på faktorer som standard, service, förvaltningskvalitet och läge.

Förhandlingarna inleddes redan i augusti förra året men det är alltså först nu parterna lyckats nå en överenskommelse.

– Att GFR valt att vänta in andra uppgörelser har gjort att det blivit en seg förhandlingsprocess som dragit ut på tiden, säger Anneli Hyökki, förhandlare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

När förhandlingarna startade ville GFR få igenom en höjning på 3,5 procent redan från årsskiftet. Men nu blir alltså nivån lägre och gäller i stället från 1 april och ett år framåt.

– Det som är positivt är att vi kommit överens om ett senarelagt hyreshöjningsdatum år 2020, säger Anneli Hyökki.

Medan Hyresgästföreningen tycker att uppgörelsen är acceptabel är Fastighetsägarna GFR desto mindre nöjda med resultatet.

– Dagens förhandlingssystem sker inte mellan två jämbördiga parter, hävdar Per Karlsson-Hoel, biträdande affärschef hos GFR.

– Hyresgästföreningen hade redan på förhand bestämt sig för en låg nivå och då har vi inte mycket att sätta emot eftersom det inte finns någon oberoende tvistlösningsfunktion. Nu kände vi oss tvungna att acceptera en överenskommelse vi inte är nöjda med.

Föregående

Lärarförbundet kräver skadestånd av Göteborg efter hot mot förskolelärare

Nästa

Grönt ljus för nytt bygge i Överåsparken