En entusiastisk grupp ideellt arbetande människor i Göteborg och Nepal gör skillnad för 52 barn i den nepalesiska bergsbyn Thade.

Stor skillnad… för sedan den nya skolan i byn blev klar 2015 med hjälp av donerade pengar och frivilligt arbete kan barnen gå i skola och bo kvar hemma.

Thade School Project uppskattades mycket snabbt av den jordbrukande, fattiga befolkningen i Thade. I byn som klamrar sig fast i ett bergmassiv nästan 3 000 meter över havet bor cirka 250 personer med utsikt över Himalaya vid klart väder.

Heidi Ek tillsammans med ett av skolbarnen. Foto: Skolteamet i Thade

De som har planerat och organiserat arbetet på hemmaplan är Heidi Ek, som till vardags arbetar med säljarutbildning i Volvo Group (AB Volvo, lastbilar), tillsammans med Christina Subba Sandström och Saran Subba, som driver ett trekföretag i Nepal. Med i arbetet är även Petra Noord och Robert Cesar från Göteborg.

– Vi är så otroligt lyckliga och tacksamma över att ha kunnat genomföra det här stora och viktiga projektet, säger Heidi Ek till Spanaren. Det hade varit fullkomligt omöjligt utan alla frivilliga krafter och de pengar som donerats. Nu rullar det på i vår regi och nyligen kunde vi inviga skolbyggnad nummer två, så nu kan barnen få studera hemmavid i flera år till. Projektet står även för driften av skolan.

Byn tar nu även emot skolbarn från flera grannbyar, som får bo på ett internat i byn.

Gamla skolan förfallen

Men hur i hela friden kan man få idén att bygga en skola i en en sval och karg nepalesisk bergsby nästan 3 000 meter över havet?

Det började redan 2009 med att paret Christina och hennes nepalesiske man Saran Subba, som driver ett trekkingföretag, besökte sina bärare och sherpas i by Thade. De blev väl omhändertagna av den gästvänliga befolkningen.

– En dag fick de syn på den totalt förfallna skolan och insåg snabbt att så där kunde ingen effektiv undervisning bedrivas, berättar Heidi Ek. Barnen tvingades arbeta utomhus vid vackert men kallt väder, annars inte. Då beslutade Christina och Saran att tacka för gästfriheten genom att starta Thade School Project.

Vändning efter fyra år

De började att samla in pengar till projektet. Det gick väl sådär, inte mer, under fyra lårs tid. Men det skulle komma en vändning 2013. Då kom en glad och entusiastisk bergsvandrare till Thade. Det var Heidi Ek från Göteborg. När hon fick höra talas om skolprojektet blev hon eld och lågor.

Hemkommen kontaktade hon styrelsen för VUH, Volvoanställdas Utvecklingshjälp, en ideell förening med mer än tusen medlemmar, vilka är månadsgivare liksom Heidi. VUH har startat och stöttat projekt på flera håll i världen.

Största bidraget någonsin!

– Efter att tillsammans ha arbetat ut en detaljerad plan för projektet skrev vi en ansökan om bidrag från VUH, berättar Heidi Ek vidare. Vi fick det största anslaget någonsin i föreningens historia: 170 000 kronor! Gissa om vi jublade.

Undersökning och profylaktisk tandvård i det fria i bergsbyn Thade. I bakgrunden av en de två nyuppförda skolbyggnaderna. Foto: Skolteamet i Thade

Summan räckte långt och efter bidrag nummer två från VUH hade de alla pengar som behövdes för skolbyggnaden. Projektet var i hamn och efter två års byggande, bland andra av Heidi Eks hantverksskickliga pappa Kauko Imponen, kunde den nya skolan invigas och tas i bruk.

Det var en stor dag i byns historia. Skolan är därtill uppförd på en markbit som projektet hade köpt för säkerhets skull.

– Vi ville säkra ägandet av skolan och inte riskera att det skulle bli krångel med myndigheter, därför köpte vi mark och startade skolan i privat regi, säger Heidi Ek.

– Att lära sig läsa och skriva skapar möjligheter till ett självständigt liv med god hälsa, ökad jämställdhet och möjligheter att påverka. Utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet, tillfogar hon.

Ett av många bevis för hur populärt Thade School Project har blivit på Heidi Eks arbetsplats kom häromdagen, då hennes chef Gösta Eriksson pensionerades efter 37 år i koncernen och skulle avtackas. I förväg hade han låtit meddela, att han i stället för eventuella presenter önskade mer stöttning till skolprojektet. Hans vädjan resulterade i ett bidrag på cirka 7 000 kronor!

Även gratis tandvård

Under tiden som skolorna byggdes hade volontärerna från Sverige lagt märke till att barnen men även vuxna i byn hade dålig tandstatus. När skolprojektet rullade på föddes därför även tanken på Thade Dental Camp, till vilken pengar samlades in hösten 2018.

Insatsen arrangerades några dagar i februari i år och bestod av elementär och profylaktisk tandvård under enkla former, även i det fria. I första hand för skolbarnen men lite senare även för vuxna i byn. Sammanlagt fick drygt 100 barn och vuxna sina tänder undersökta av fyra nepalesiska tandläkare, som engagerats av skolteamet och som fraktades upp till byn i två jeepar på knaggliga vägar.

Material från Majorna

Material hade donerats av Majornas Tandhälsovård (där Heidi Ek är patient): bland annat tandborstar, tandkräm, engångshandskar, enkla instrument och instruktionsmaterial, exempelvis en käke barnen fick lära sig att borsta på!

– Det var ett rent nöje att hjälpa till med detta. En liten och enkel insats från vår sida som fick stor betydelse där i bergsbyn, säger tandläkare Johan Nislander till Spanaren. Det är ju ofta så att material som vi betraktar som lite omodernt och gammalmodigt fungerar utmärkt på andra håll i världen där man inte är så bortskämd. Material för avancerad tandvård, till exempel riktiga lagningar, kunde vi av förklarliga skäl inte bidra med.

– Thade Dental Camp blev också mycket uppskattad av byborna, bekräftar Heidi Ek. De som behövde laga tänder på rätt sätt kunde få detta gjort på andra håll där det finns riktiga mottagningar.

För säkerhets skull påpekar Heidi Ek att alla pengar som samla(t)s in till Thade School Project oavkortade går in i driften och vidare utveckling av projektet.

– Kostnaderna för våra resor till och från Thade betalar vi självklart ur egen ficka, lägger hon till avslutningsvis.

Fotnot: Trekking handlar om bergsvandring och mer avancerad klättring.

Föregående

Det kan fortfarande bli en linbana

Nästa

Det ljusnar för Idrottsmuseet