Spanaren skrev i höstas dels om konkurshotet mot idrottsmuseet i Göteborg, dels att det ett par månader senare såg ljusare ut.

Nu är situationen ännu mera hoppingivande och bra verksamhet är mer eller mindre garanterad ytterligare minst två år.

-Vi jobbar vidare, men har redan nu flera positiva besked, säger nye ordföranden Kristina Engberg.

Kristina Engberg satsar entusiastiskt på att säkra museets framtid.

Hon tillträdde när ordförande, vice ordförande och revisor avgick vid ett och samma styrelsemöte sedan de bedömt att det inte gick att driva museet vidare på dåvarande villkor. Engberg kommer från Västra Götalands Idrottsförbund, som förklarat att man inte kunde avvara lika mycket pengar som tidigare.

VFIF fick då klart för sig att man som en av museets grundare hade vissa åtaganden. Till att börja med förskotterades pengar för 2019, så att åtminstone löner kunde utbetalas.

Sedan dess har Idrotts- och föreningsnämnden, också en grundare sedan tiden det hette Idrottsnämnden, fördubblat sitt årliga anslag och två stora sponsorer lämnat garantier för tre år.

Förra veckan bildades Föreningen Idrottsmuseii vänner, vilket ger möjlighet till ansökan om speciella anslag för verksamheten.

Just verksamheten har aldrig legat nere och fortsätter med oförminskad styrka. Tisdagens träff med namnet ”Dags för Göteborg” handlade om stans bästa fotbollslag, alltså Kopparbergs/Göteborg FC, 3-5 maj arrangeras Olympic Day på Liseberg och 4 juni kommer Riksidrottsförbundets färgstarke ordförande Björn Eriksson på besök. Senare i år belönas förstås nya medlemmar i Idrottens Hall of Fame, som firas på Liseberg. Programpunkterna blir ännu flera.

– Vi väntar också besked från kulturförvaltningen om stöd, fortsätter Kristina Engberg, och hoppas få hjälp av riksantikvarieämbetet med renovering av Ingemar Johanssons världsmästarbälte.

Kristina Engberg kom in som ett överraskande namn för många, men har gått in för uppgiften med stor entusiasm.

– Jag är ingen samlare och kan inte en massa idrottshistoria, men jag tycker att detta är roligt och drivs av att det finns så många positiva människor som engagerar sig för museet. Historia är viktigt och jag vill gärna att vi får med det nya också.

Föregående

Ideella krafter och Volvofolk bakom unik skola i Nepal

Nästa

Var får man åka elsparkcykel?