Alexanderplatz entré
Julmarknaden på Alxeanderplatz är en av många som inte tar någon inträdesavgift.

Varmt kryddat vin, korv, glittrande ljus och trivsam trängsel.
Så kan man sammanfatta huvudingredienserna för en tysk julmarknad.
Spanaren tog en tur till Berlin och besökte några av huvudstadens mer än 50 julmarknader.

Det varma vinet, Glühwein med eller utan spets, spelar den ledande rollen. Denna tyska, mindre söta version av svensk glögg säljs – och dricks – i stora mängder, där den röda varianten är klart dominerande.
För fem euro får man 2 dl Glühwein i en mugg som kostar ytterligare 3 euro i pant. De pengarna får man tillbaka om man lämnar tillbaka muggen. Om man nu inte behåller den som ett minne. Vill man dessutom spetsa drycken med rom eller vodka, schuss på tyska, tillkommer ytterligare två euro.

Ingen avgift för att besöka marknaden
Det kan jämföras med julmarknader som t ex Liseberg, Wapnö eller Tjolöholm. Där får man betala 100-145 kronor bara för att komma in och spendera sina pengar. De berlinska julmarknaderna har ingen inträdesavgift, eller i några fall en symbolisk på en euro.
Korv förekommer såklart i olika varianter. Naturligtvis Berliner Currywurst, d v s bratwurst i skivor i curryketchup av varierande styrka. Men även Thüringer Bratwurst, den lite bleka tjocka korven med smak av kummin, mejram och vitlök, står högt i kurs bland de hungriga på julmarknaderna.

Umgänge och trivsel i centrum
På våra svenska julmarknader är det många som erbjuder senap, ost, vantar, handskar, mössor, honung etc. Den kommersen förekommer i ringa omfattning på de julmarknader som Spanaren besökt. Visst finns det konsthantverk, hattar, julgransprydnader och olika varianter av änglaspel i trä, men huvudsaken för besökarna på julmarknaderna i Berlin tycks snarare vara att umgås, dricka Glühwein och ha en trevlig vistelse.

Samtliga bilder: Per-Arne Fernsund.

Sprit på julmarknad
Ett varuutbud som garanterat inte återfinns på svenska julmarknader
Bebelplats_folk
Mycket att beskåda på julmarknaden vid operan.
MInigitarrer
Ett minst sagt varierat utbud i detta stånd.
Tyska julprydnader
Utbudet av julprydnader vid operan i ett av stånden.
Gran Brandenburger Tor
Granen vid Brandenburger Tor fick uppmärksamhet.
Föregående

Alebyggen i kravtopp hos allmännytan - knäpptyst från Framtiden

Nästa

Risk för skador av Västlänken tvingade boende betala 15 miljoner