Mikael Johansson, 35, har jobbat på Posten/Postnord i 16 år.

Han beskriver den tiden som en resa brant neråt – från en trevlig och bra arbetsplats till ett ställe där stress och underbemanning härskar och det är omöjligt att göra ett bra jobb.

Mikael har försörjt sig med jobb på Posten under hela sin studietid. Han började på stora postterminalen i Göteborg år 2000. Förra året hoppade han av efter avslutade studier och han har nu ett helt annat arbete.

– I början var det trevligt att jobba i sorteringen, säger Mikael. Rimlig arbetsbelastning, bra stämning mellan jobbkamraterna, bra relation med cheferna.

Men sedan kom förändringar 2009 när dåvarande näringsminister Maud Olofsson och alliansregeringen slog ihop svenska Posten med sin danska motsvarighet så att Postnord bildades.

Ekonomin sviktade uppenbart i det nya bolaget.

– Tidigare var man öppen när det gällde att presentera siffror som visade företagets resultat. Så småningom blev det helt tyst. Personalen fick efter ett par år ingen information om ekonomin, säger Mikael.

Mardröm av stress

Samtidigt började förändringar i arbetssituationen att genomföras. Personalen reducerades efter hand drastiskt. Samma mängd jobb som tidigare förväntades nu göras av mycket färre personer.
Till slut hade man skapat en miljö som enligt Mikael var en mardröm av stress.

– Stämningen sjönk till ett bottenläge. Arbetsledarna kunde bli så stressade att de skakade. De anställda slutade bry sig – tidigare satte man en ära i att sortera alla inkommande brev samma dag och kunde lägga på ett extra kol för att fixa det. Nu struntade man i att en massa post blev liggande, det gick helt enkelt inte att göra ett bra jobb.

Systemet för arbetsrotation förändrades. För att undvika skador i det monotona jobbet fick de anställda tidigare byta arbetsuppgift efter högst 45 minuter. Den tiden förlängdes till en och en halv timme, ibland mer.

Företagets desperation visades även av hur man drog in på trivselskapande saker. Automaterna med vatten drogs in, personalen fick inte längre kaffe och bulle på månadsmötena och den gemensamma julfesten drogs in.

– Följden av alla förändringar blev av folk inte stod ut, säger Mikael. Det blev sjukskrivningar och folk sa upp sig.

– Jobbkompisarna gratulerade mig när jag berättade att jag skulle sluta. Jag vill absolut inte rekommendera någon att söka arbete på Postnord.

FAKTA Posten
1636: Rikskansler Axel Oxenstierna startar Postverket. Servicen är i princip öppen för alla, men brevportot kostar motsvarande 400 kronor i dagens penningvärde.
1878: Lantbrevbärare införs. De som bär ut värdepost är beväpnade med revolvrar. 1959 ersätts skjutvapnen med batonger. Även dessa dras in 1973.
1968: Postnumren införs.
1984: Posten inför en mer affärsinriktad organisation med fokus på företagskunderna.
1993: Postens brevmonopol slopas. Konkurrenten Citymail (numera Bring) tillåts ta en del av marknaden.
1994: Posten blir ett affärsdrivande statligt bolag i stället för en myndighet.
2001: Postkontoren läggs ner.
2009: Posten i Sverige och Danmark går ihop och Postnord bildas.

Föregående

Transport: Lösningen i hamnen är att Hamn4an avskaffar sig själv

Nästa

Fotbollsklubben Qviding knäcktes av fusket