Den 23 maj lovade Peter Hjörne att Göteborgs-Posten och koncernens övriga tidningar skulle komma ut som vanligt trots att betalningarna ställdes in.

”Vi är några som undrar hur du kunde lova det. Du hade ju inte kollat med oss, vi som skulle göra jobbet”, skriver över femtio frilansare, skribenter och fotografer, i ett öppet brev som publiceras i Journalisten.

De riskerar nu att inte få betalt för sitt jobb.

”Det kanske inte är så många läsare som vet det, men i dag görs en stor del av Göteborgs-Postens, och övriga Stampentidningarnas, texter och foton av frilansande journalister och fotografer. Allt man som GP-läsare kan se och läsa i Ekonomibilagan, Bostadsbilagan, Två Dagar, det mesta på kultursidorna, utrikesreportagen, flera av söndagsreportagen, Mersmak, Världens gång och en stor del av helgläsningen om hälsa, träning, vetenskap och livsstil görs av fotografer och skribenter som inte har den ekonomiska trygghet en anställd har”, skriver de.

Frilansarna har krav som sträcker sig från ”några tusenlappar” till ”ett par hundra tusenlappar”.

De undrar också varför ägarna plockat ut stora summor ur koncernen de senaste åren.

”Under samma år som ni tagit ut 330 miljoner kronor har redaktionen på GP bantats kraftigt. De frilansarvoden ni betalat har stagnerat, eller i vissa fall sänkts. Hur går det ihop?”

Måndagen den 20 juni hålls borgenärssammanträden i tingsrätten i Göteborg med tio Stampenbolag som begärt företagsrekonstruktion.  Frilansarna tänker gå dit.

”Vi går till tingsrätten med tungt hjärta. Inte bara för att vi får en ekonomiskt tuff sommar, utan för att vi tycker om Göteborgs-Posten. Vi tycker att göteborgare förtjänar en bra tidning som bevakar och skildrar Sveriges näst största stad. Vi tror att journalistik är viktigt för samhället och för att demokratin ska fungera. Vi undrar varför det är vi som ska ta smällen nu?”

I ett svar till frilansarna på Journalistens debattsida beklagar Peter Hjörne frilansarnas situation.

”Jag kan försäkra er om att hade vi kunnat lösa Stampens problem på något annat sätt än genom rekonstruktion, så hade vi också gjort det. Men vår huvudplan accepterades inte av våra banker, därmed återstod rekonstruktion eftersom alternativet var väsentligen värre för alla inblandade”, skriver han bland annat.

Han gör bedömningen att ”i slutändan kommer de flesta frilansar att få sin ersättning fullt ut”.

Han kommenterar också de 330 miljoner som ägarna tagit ut de senaste åren:
”330 miljoner en mycket stor summa men man ska ha klart för sig att den omfattar åren 2000 till 2012 – det rör sig alltså om 13 år. Under större delen av den perioden gick Stampen bra och delade följaktligen ut avkastning på ägarnas kapital —  Låt mig också ge en annan sammanlagd summa för proportionernas skull: Under åren 2005 – 2015 har vi betalat ut löner med nästan 16 miljarder, skatter och avgifter med ca 6,3 miljarder. Våra medarbetare har betalat in drygt 5 miljarder i inkomstskatt.”
Läs frilansarnas brev på Journalistens debattsida  ”Varför ska vi ta smällen”

Och Peter Hjörnes svar: ”Ni är viktiga för oss”

 

Föregående

Avenyn sprakade av färger

Nästa

Slaget om Göteborgs-Postens framtid i tingsrätten