SOMLIGA PAMPAR  lever i en bubbla, avskärmade från det riktiga livet. Vi ser ett färskt exempel i Skövde kommun. De anställda ska inte få yttra sig offentligt utan tillåtelse av cheferna.

Vi har sett sådant förr men inbillade oss att företeelsen var på väg bort.

Skövde kommun skulle anta en ny kommunikationspolicy som det heter på nutida svenska. Den innebär att de anställda i kommunen och dess bolag måste ”kommunicera internt” innan de ”kommunicerar externt”.

Med andra ord: Ett streck över den grundlagsfästa yttrandefriheten. Inte tala med medborgare utanför jobbet. Ett streck över den grundlagsfästa rätten att meddela massmedier om missförhållanden. Ett streck över förbudet för chefer att efterforska källan.

VAD FÅR högsta ledningen att försöka sätta sig över grundlagarna?

Det åligger såväl förtroendevalda som chefstjänstemän att känna till gällande regler.

Det förefaller inte riktigt troligt att alla dessa lever i total okunnighet. Ändå beter de sig som i Skövde. Och som i åtskilliga andra kommuner.

Handlar det om någon sorts storhetsvansinne? En sorts nedärvd kultur? Eller en tämligen ny sådan?

En gissning: Man betraktar kommunen som om den vore ett konkurrensutsatt privat företag, där beteendet vore tillåtet.

VI HAR JU LÄNGE kunnat notera att pampar gärna betraktar sina kommuner som koncerner och därmed tror att de också är det. Simsalabim! Vi är direktörer! Umgänget med privata företag smittar väl av sig. Bubblan uppstår.

Personalen skräms till tystnad. Tidningen SLA i Skövde har upptäckt att anställda inte törs uttala sig annat än anonymt. Det känns igen från andra håll.

Kommuner ägs inte av politiker eller tjänstemän. De ägs av sina invånare och inga andra.

Ni som läser Spanaren ska veta att ni med förtroende kan vända er till vår redaktion med uppgifter om missförhållanden i era kommuner.

Spräck bubblorna!

 

Föregående

Äntligen: Ingemar Johanssons plats på plats

Nästa

Qviding får betala tillbaka 30 procent