Det växande Göteborg kräver ständigt nya gatunamn. Här är några av namnberedningens förslag till Kulturnämnden.

Vad tycker du?

Mejla redaktionen@spanaren.se!

 

Ingo: Offentlgt placerad. Bild: Raymond Ståhl
Ingo: Offentlgt placerad.
Bild: Raymond Ståhl

1) Käringberget, Västra Frölunda

– Logistikvägen

Logistik som fackämne kommer utifrån militära behov. Det sägs att det var Napoleon som var först med att tillsätta en Générale de Logistique, logistikgeneral, på 1800-talet.

– Kolmodins väg

Överste Rudolf Kolmodin var den förste regementschefen (1942-1946) vid dåvarande Kustartilleriet (KA 4), ett flertal byggnader 6 kaserner, stabsbyggnad, verkstad och matsal vilka nyttjas idag, uppfördes under hans ledning och tid som regementschef.

– Forthamnsvägen

Forthamnsvägen anlades sent 1890-tal för att kunna frakta sten från Götiska batteriet, Käringbergets minstation och Oscar den andres Fort. Stenen skeppades ut från hamnen och konstgjorda grund byggdes mellan Stora och Lilla Aspholmarna och Älvsborgsön, mellan Svinholmarna och Stockholmsskären samt ett grund på utsidan O-II Fortet. Grunden återfinns än idag på sjökort. Samtlig vapenmateriel till anläggningarna kom sjövägen på grund av att vägar saknades i området.

– Tapphusvägen

Vestkustens Petroleum Aktiebolag hade sin utskeppningshamn och tapphus på området. Tapphuset för tappning och lagring då av framför allt fotogen nyttjas även idag av försvarsmakten.

– Älvsborsgmässens väg

Ägarfamiljen till Vestkustens Petroleum Aktiebolag byggde ett sommarhus dit vägen leder. Efter flera ombyggnader används byggnaden idag som garnisonsmäss.

– Radarhöjden

Utbildning av eldledare, radiooperatörer och radartekniker vid KA Radarskola belägen på Käringbergets högsta punkt fram till KA 4:as och Kustartilleriets nedläggning år 2000. Byggnaderna nyttjas idag till annan utbildning inom FM (Frequency Modulation). Radarhöjden är det enda som påminner om att det funnits ett kustartilleriförsvar i Göteborg.

Kolhyvarestigen

En kolhyvare arbetar med att transportera kol, är kolbärare efter engelskans coalheaver. Vi har betydelsen även i ordet hiva. I slutet av Kolhyvarestigen fanns en av tre uppvärmningsanläggningar för dåvarande KA 4. Anläggningen var bemannad av kolhyvare dygnet runt årets alla dagar och försåg närliggande byggnader med värme.

 2) stadsdelen Centrum

– Ingemar Johanssons plats

Den 17 september 2011 avtäcktes statyn ”Ingo – the Champ” vid Ullevi skapad av konstnären Peter Linde. Ingemar Johansson var Sveriges första och hittills enda världsmästare i tungviktsboxning. Han är en av Sveriges största idrottsprofiler genom tiderna.

Föregående

Dags att vräka omkull Gustav II Adolf?

Nästa

Till och med Skövde lyder under lagen