SNART KOMMER BESLUTET att staten tillåter gårdsförsäljning av alkohol. Tillståndet kommer att gälla från juni och sex år framåt.
Men det blir naturligt vis inte så att vi bara kan gå in i en gårdsbutik och handla vin, öl eller sprit.
Nej, vi får troligen betala inträde och sedan få en rundvandring så att besöket inte bara blir alkoholinköp.
VARFÖR SKALL INHANDLANDET omgärdas av regler för försäljningen?
Skälen är två, dels risken för alkoholskador hos befolkningen, dels systembolagets monopol.
Sverige har ett undantag i EUs bestämmelse om fri handel mellan staterna och Portugal protesterade mot Sveriges undantag men EU-rätten gav Sverige rätt att ha kvar monopolet trots gårdsförsäljning om än med restriktioner. Naturligtvis kunde Sverige infört gårdsförsäljning utan restriktioner men då hade systembolagets monopol fått vika.
MÅNGA HAR KLAGAT och menat att gårdsförsäljningen kommer att öka alkoholförtäringen och därmed alkoholskadorna och annat negativt som följer av alkoholförtäring.
Vi vet inte men kanske kan tidigare erfarenheter ge tankar, historiska jämförelser kan ibland leda rätt.
Brattsystemet som infördes 1917 och slopades 1955 innebar att varje myndig och fullbetald man erhöll en motbok med en tilldelning av maximalt 3 liter brännvin per månad att inhandla på systembolaget (vin var fritt att inhandla eftersom inte särskilt många män köpte vin)
KVINNOR INGICK INTE i systemet, men vissa kvinnor (under 10 procent) kunde få motbok. Det inrättades nykterhetsnämnder och register över personer där inköp registrerades tillsammans med uppgifter om personen som arbete, inkomst, brott med mera som rörde den personliga integriteten.
Detta system avskaffades 1955 och förgicks av en inflammerad debatt där det bl a hävdades att svenskarna skulle supa ihjäl sig och konsumtionen av alkohol skulle öka kraftigt. Man hade ju sett att försäljningen och därmed konsumtionen ökade ständigt.
FÖRSÄLJNING OCH KONSUMTION är inte samma sak. Dels hade vi en kraftig langning, dessutom var ju spriten en betalningsmedel.
Min pappa byggde en sommarstuga med hjälp av kamrater, snickare, murare, elektriker med mera. De bjöds ut till bygget på helgerna om pappa hade något på ”boka”.
Flera andra sommarstugor på vägen byggdes på samma sätt.
NÄR VI I EFTERHAND ser på försäljningssiffrorna ser vi att något år efter avskaffandet så sjönk försäljningssiffrorna och den ökade konsumtionen inföll inte.
Vanorna förändrades hos folket men inte hos makthavarna ty systembolagets monopol avskaffades inte.
Det finns kulturella skillnader som ibland kan vara svåra att förstå.
VARFÖR BEHÖLLS MONOPOLET och varför kommer det att behållas trots gårdsförsäljning?
Argumentet att supandet skulle öka är inte särskilt troligt (alkoholvanorna hos unga har i viss mån ersatts av andra berusningsmedel).
Men hur mycket tjänar staten på monopolet? Skatten är 20 procent moms och 32 procent punktskatt förra året fick staten in 14,4 miljarder.
Jag tror att pengar väger tyngre än alkoholvanor.