Det verkar som om trä är den gemensamma nämnaren när organisationen Sveriges Arkitekter nominerar hus till att få arkitekturens Kasper Salin-pris.
I Göteborg är Volvos nya kombinerade museum, restaurang och showroom invid Liseberg nominerat till Sveriges finaste arkitektpris.
En ”enkel palett av byggnadskomponenter skapar en imponerande komplex miljö som är välkomnande och behaglig att vistas i”, menar Sveriges Arkitekter i sin motivering till att vara med i tävlingen om det finaste huset.
Varje år utser Sveriges Arkitekter ett antal byggnader att tävla om Kasper Salin-priset, en utmärkelse som inte går till arkitekterna utan till själva huset. oavsett det kommer nog Henning Larsen, Martin Stenberg och Caroline Németh att bli glada om huset vinner, det stänker ära på arkitekterna också, så klart.
Mycket trä och levande gröna växter
De har arbetat mycket med trä i konstruktionen men även med levande gröna växter också: Det ska finnas en känsla av att befinna sig i naturen när man går runt i byggnaden.
Mjuka och sinnliga träkonstruktioner framhålls särskilt som något viktigt i byggnaden, enligt Sveriges Arkitekter.
Små byggnader och privata villor med tydliga träinslag
Och trä är mycket synligt i de övriga bidragen till årets tävling, det är inget av dem som ligger inne i en tät stad och flera är små byggnader, privata villor men där trä har varit viktigt byggmaterial som dessutom syns ordentligt i konstruktionen. Det gäller både en villa i Plintsberg i Dalarna, en annan trävilla på Gotland eller en besökspaviljong i Linnéträdgården i Uppsala.
Fyra av 65 bidrag har nominerats
I juryarbetet hade de att ta ställning till 65 bidrag som kom in. Och till slut nominerades fyra, som alltså alla hade mycket trä sig. Juryn valde också byggnader som visade på mer hållbart byggande. Trä kan som bekant byggas stort, som Volvos nya bygge i Göteborg, eller en liten villa i Dalarnas skog.
Den byggnad som vinner Kasper Salin-priset tillkännages på arkitekturgalan i Stockholm den 3:e april. Priset är uppkallat efter Stockholms stadsarkitekt under tidigt 1900-tal.