Sjöräddningssällskapet utvecklar ständigt sin flotta av räddningsbåtar. På den nyligen avslutade Båtmässan i Göteborg visades det senaste tillskottet upp.
Nämligen den nya Lars Bjerkander-klassen, som är en vidareutveckling av den öppna båttypen Gunnel Larsson-klassen som är den båttyp som utför i särklass flest uppdrag per år inom Sjöräddningssällskapet.

Den nya båten tar vara på fördelarna med en öppen båt, men ger besättningen ett ökat skydd mot väder och vind. Den är dessutom en meter längre än de åtta meter långa öppna båtarna i Gunnel Larsson-klassen.

Jonas Carlsson Sjöräddningssällskapet
Jonas Carlsson framför Rescue Lars på den nyligen avslutade Båtmässan i Göteborg.

Tak och framruta ökar uthållighet och aktionstid
– Målet med Lars Bjerkander-klassen är att ta vara på det som vi tidigare gjort bra och föra med det in i framtiden. En öppen båt skapar närvaro, det vill vi behålla, men samtidigt behöver vi öka besättningens uthållighet och aktionstid. Därför har den nya båten fått ett tak och en framruta för att skydda besättningen, säger Jonas Carlsson, ansvarig för nybyggnation på Sjöräddningssällskapet.

Lång vattenlinje ger följsamhet och stabilitet
Den första båten i den nya klassen har kunnat byggas efter en gåva av Gun Bjerkander Handberg och är namngiven efter hennes bortgångna man Lars.
Båten som är en vidareutveckling av Gunnel Larson-klassen har likheter med den nya Emblad-klassen. Skrovet bygger på samma modell och grundkonstruktion, men är förminskat för att passa en båt på nio meter. Med skrovets extra långa vattenlinje skapas följsamhet och stabilitet i vattnet.

Frivilliga sjöräddare i fokus för utvecklingen
Båten är utvecklad med frivilliga sjöräddare i fokus. Den är mer ergonomisk och utrustad med moderna system som ska vara mer lätta att lära sig.
Rescue Lars sjösattes för första gången den 5 december 2024 och har sedan dess genomgått mängder av tester.
– Sedan båten sjösattes för första gången har vi testat gångläget, maxfart, manövreringsförmåga och alla system. Båten bidrar verkligen med något nytt in i organisationen och vi hoppas att den första båten är i aktiv sjöräddningstjänst i början av 2026, säger Jonas Carlsson.

Bua först att få nya båten efter tester och körningar
Innan båten tas i aktiv tjänst ska en rad grundliga tester genomföras, liksom mängdkörning för att säkra att den nya båten till de krav som ställs på en modern räddningsbåt.
När Rescue Lars klarat alla tester kommer den att levereras till räddningsstation Bua i Halland.
Näst i tur efter Bua står räddningsstationerna i Stockholm, Räfsnäs, Råå, Munsö/Ekerö, Södertälje och Fjällbacka.