Göteborg ligger i topp när det gäller vandaliserade väderskydd på buss- och spårvagnshållplatser. Det handlar om klotter, krossade glasrutor, eldning, klistermärken och andra skador. De kostade mer än nio miljoner att reparera under förra året.
Nu lanserar JC Decaux, som driver och underhåller väderskydden, därför Synpunktsappen, där göteborgarna ska kunna rapportera in skadegörelse.

Under 2023 registrerades mer än 4 000 fall av vandalisering av väderskydd i Göteborg. I tillägg till detta fick klotter och klistermärken saneras vid mer än 9 000 tillfällen.
Dessutom lagades 140 glasrutor som krossats eller på annat sätt vandaliserats.

Fler väderskydd än i Stockholm
Det visar JC Decauxs statistik. Förtaget hanterar 550 vav totalt 750 väderskydd i Göteborg. Göteborgs är också den kommun i Sverige som har flest väderskydd. Stockholm är tvåa med 740.
Trenden från förra året ser ut att hålla i sig även 2024. Mellan januari och mars har över 1 300 vandaliseringar reparerats och drygt 3 000 saneringar av klotter har genomförts.

JC decaux app
Så här kommer det att se ut på hållplatserna. Genom att scanna QR-koden nere till vänster kan resenärer direkt rapportera skadegörelse.

QR-kod i kuren ska leda till snabb åtgärd
Ett led i att försöka stävja skadegörelse och snabbt kunna reparera väderskydden är lanseringen av Synpunktsappen. I den kan resenärer som väntar på spårvagn eller buss snabbt meddela om en skadegörelse inträffat. Man behöver endast scanna en QR-kod i väderskyddet för att komma åt appen.
– Göteborg har omfattande problem med vandaliseringar och skadegörelse. Ju snabbare en felanmälan kommer in desto fortare kan vi få ordning på skadegörelsen.
– Vi har funnits i Göteborg i över 30 år, och vet att göteborgarna har ett starkt engagemang för sin stad. Så att vi nu kan hjälpas åt med göteborgarna för att minska skadegörelsen känns som ett steg i helt rätt riktning, säger Magnus Heljeberg, VD på JCDecaux.

Appen en väg för att nå ordning i vardagsrummet
Henrik Olsson är ledare för Citysamverkan Göteborg och har arbetat för att främja trygghet och trivsel i det offentliga rummet i två decennier. Han vet hur viktigt det är med samverkan för att skapa attraktiva områden där människor vill mötas.
– Göteborgs stadskärna är göteborgarnas gemensamma vardagsrum och vi behöver hjälpas åt för att hålla det tryggt, rent och snyggt. Jag är övertygad om att vi kan göra stor skillnad med gemensamma krafter och Synpunktsappen är ett bra exempel på detta. Med allmänhetens hjälp kan reparationer och klottersanering ske snabbare och då minskar vi risken för en Domino-effekt som vi ofta ser när det kommer till skadegörelse.

Föregående

Det gula huset i backen - jazzdiggarnas nya favorithak i Göteborg

Nästa

27-årig violinist från Göteborg är årets specialartist hos framgångsrika symfoniker