Västtrafik testar en ny tjänst för att kombinera kollektivtrafik med cyklar och elsparkcyklar. I en digital karta visas alla tillgängliga delade cyklar och elsparkcyklar i Göteborg, tillsammans med Västtrafiks hållplatser.
Den som använder kartan får dessutom rabatt.

Karin Ryberg Västtrafik
Karin Ryberg. Bild: Eddie Löthman.

– Vi vill testa om det här underlättar för våra resenärer. Vi vet att det finns fördelar i att kombinera de olika trafikslagen. Kanske kan du få en smidigare och mer flexibel resa om du till exempel tar dig till en större knutpunkt med en Styr & ställ-cykel eller elspark och därefter reser med kollektivtrafiken, säger Karin Ryberg, strateg på Västtrafik.

Karta med rabatt på cyklar och elscooters
Den nya digitala kartan vinns tillgänglig via Västtrafik.se, labs.vasttrafik.se, och appen Västtrafik To Go.
Den visar alla tillgängliga elsparkcyklar och cyklar från Voi, Ryde, Bolt och Styr & ställ, samt Västtrafiks hållplatser.
Där kan man se batterinivå, hur man bokar och vilken rabatt som företagen erbjuder på cyklar och elsparkcyklar. Till exempel går det att köpa ett månadskort på Styr & ställ för 50 kronor i stället för 90.

Vill underlätta kombination av olika färdmedel
Västtrafiks mål är att underlätta för resenärer att kombinera kollektivtrafiken med andra färdmedel och göra det enklare att resa hållbart hela vägen.
– Vi testar detta under ett halvår, sedan kommer vi att utvärdera. Hoppet är förstås att det här är något dom våra resenärer ska uppskatta och att vi också kan få fler att resa hållbart.
– Vi uppmanar våra resenärer att testa kartan och att testa att kombinera trafikslagen. Och så vill vi förstås gärna få återkoppling på hur tjänsten fungerar – direkt i kartan, säger Karin Ryberg.
Testet genomförs i Göteborg, där både elsparkcyklar och cyklar finns att hyra. I Mölndal syns Styr & ställ-cyklar på kartan.

Föregående

Nya färjan från Stenpiren till Hisingen har börjat gå - varje kvart

Nästa

Sjöfartsverket startar uppdatering av 1800-talsuppgifter i sjökorten