Det går bra för Göteborgssymfonikerna. Många konserter under säsongen har varit utsålda och antalet förhandsbokade abonnemang för kommande säsong har slagit rekord. Något som nyblivna vd:n Anna-Karin Larsson förstås är glad för.
– Många nyanser och stor variation präglar vår nya säsong, både vad gäller gästande dirigenter, solister och repertoar. Göteborgs symfoniker är en modern orkester som spelar klassisk musik, det ska märkas, säger hon.

Ava Bahari
Göteborgska violinisten Ava Bahari. Bild: Francis Löfvenholm.

Och en solist som kommer att märkas är 27-åriga Ava Bahari, violinist från Göteborg som kommer att spela Stravinskijs violinkonsert tillsammans med chefsdirigenten Santtu-Matias Rouvali, som gör sin åttonde och sista säsong i och med säsongsstarten i augusti.
Ava Bahari kommer att vara Artist in Residence hor Göteborgssymfonikerna, så hon kommer att höras fler gånger.

Många internationella storheter på ingång
Och den som besökt konserthuset i många år märker att en kär gammal bekant kommer tillbaka, den nu 87-årige Neeme Järvi ska leda en konsert i oktober, då Hasselbladspriset delas ut.
Och nu börjar även kvinnorna nå framskjutna positioner som dirigenter, Barbara Hannigan, Eva Ollikainen, Anja Bihlmaier och Tabita Berglund är bara några av de internationella storheterna som kommer hit. Även bland kompositörerna till nutida musik tar några kvinnor plats, som till exempel Lisa Streich och Elena Langer. För att bara nämna några.

 

Artist in Residence får utökad tid med orkestern
Att vara Artist in Residence, som alltså Ava Bahari är, innebär att vara med orkestern mycket mer än bara vid några få besök. Dels handlar det om att vara solist på konserter, men också att spela kammarmusik och vara med på andra evenemang, som musikerna håller på med under ett spelår.
Det kan vara skolkonserter eller satsningen på ungdomarna i Side by Side, göteborgarnas version av ungdomsorkestern el Sistema. Kort och gott menar Göteborgssymfonikerna att Artist in Residence ska vara ett sätt att skaffa sig en ny vän!

Föregående

Göteborg i vandalism-toppen - ny app ska bidra till bättre ordning

Nästa

Spanaren stoppar ovälkomna annonser