Att skräpa ned kan bli dyrt. Förra året delades fler böter för nedskräpning än någonsin sedan skräpboten infördes 2011.
Det visar statistik som Håll Sverige Rent nyligen publicerat.
Trenden är också att allt fler bötfälls sedan lagen ändrades 2022. Att fimpa fel eller kasta tuggummi på fel ställe kan sedan dess ge böter.

Det är olagligt att skräpa ner i Sverige. Den som skräpar ner kan få böter eller till och med fängelse – om det skulle handla om mer omfattande nedskräpning.
Mindre nedskräpning som till exempel snabbmatsförpackningar, glas och plastflaskor liksom engångsartiklar kan leda till en skräpbot på 800 kronor.
Sedan 2022 är också cigarettfimpar och tuggummin kvalificerande för skräpbot.

Johanna Ragnartz
Johanna Ragnartz

Tydlig ökning av utfärdade böter år för år
Nya siffror från Polismyndigheten visar att antalet utdelade nedskräpningsböter har ökat kraftigt de senaste två åren, och mer än tredubblats de senaste fem.
Under 2023 bötfälldes 339 personer för nedskräpning. Det är en ökning med 17 % mot året innan och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.
– Vi tycker det är bra att all typ av nedskräpning, även småskräp som fimpar, synliggörs och får faktiska påföljder i form av böter. Nedskräpning är olagligt och boten blir rm tydlig påminnelse om varje individs ansvar, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent.

Västsvenska kommuner bland de skräpigaste åtta
Kommunerna där det utfärdats flest böter under 2023 är Malmö (43) följt av Stockholm (34) och Göteborg (20). Därefter har flest böter delats ut i Uppsala (16), Jönköping (12), Lund (14), Helsingborg (11) och Trollhättan (11).
I övriga kommuner i Västra Götaland har en eller ingen bot för nedskräpning utfärdats.

Vill se att fler skräpböter utfärdas
Under 2023 delades det ut drygt 127 000 böter för fortkörning, enligt Polismyndigheten.
– Den som kör för fort riskerar böter, det är allmänt känt. Men den som skräpar ner behöver sällan ta ansvar. Vi skulle gärna se att fler böter för nedskräpning delas ut så att boten får en förebyggande effekt på samma sätt som en fortkörningsbot, säger Johanna Ragnartz.

Tre tips för att undvika att få betala skräppengar
Håll Sverige Rent delar med sig av några användbara tips för att undvika nedskräpningsböter.
1) Skräpa inte ner. Använd i stället närmsta papperskorg, en skräppåse, din ryggsäck eller ficka om du behöver göra dig av med skräp.
2) Byt ut vanliga produkter som ofta blir till skräp – exempelvis engångsmugg till flergångsmugg eller plastpåse mot flergångspåse.
3) Om du röker, fimpa på rätt sätt – släck cigaretten ordentligt och släng den i en papperskorg. Eller använd en fickaskkopp.

Föregående

Böljande videoproduktion när jubileumsverket har försenad premiär

Nästa

Personkryss har skapat många politiska vildar - El-Haj är ett undantag