Var fjärde ung vuxen i Göteborgsregionen bor fortfarande kvar hemma.
Men de allra flesta gör det inte frivilligt utan är mambos mot sin vilja.

Det visar Hyresgästföreningens undersökning ”Unga vuxnas boende 2023”.

Ända sedan år 1997 har Hyresgästföreningen vartannat år undersökt hur unga vuxna mellan 20 och 27 bor och hur de vill bo.
Resultatet av årets undersökning visar att läget har försämrats jämfört med för två år sedan.
Då var det 21 procent som uppgav att de bodde kvar hemma hos föräldrarna. I år har det ökat till 24 procent vilket motsvarar ungefär 25 500 individer i Stor-Göteborg.

19 000 är mambos mot sin vilja
Men av dem uppger tre fjärdedelar att de hellre skulle vilja bo på annat sätt. Det innebär att närmare 19 000 unga vuxna i regionen är mambos mot sin vilja.
Men bostadsbristen får även andra konsekvenser. Många unga tvekar inför att bilda familj eller att byta bostadsort. Många har också svårt att klara ekonomin utan hjälp från familj och vänner.
– Förutsättningen för att vara ung på bostadsmarknaden i dag ger mig ont i magen. Det är svårt att hitta någonstans att bo.

”Dags för politiken att ta sitt ansvar”
– På vägen kan du också bli utsatt för trakasserier, utsättas för oseriösa hyresvärdar, ockerhyror och bli ofrivilligt hemmaboende.
– Den trasiga bostadsmarknaden påverkar ungas livsval och framtidstro. Det är dags att politiken tar sitt ansvar, säger Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande.

Bostadsförmedling efter behov – inte kötid
Hyresgästföreningen reser därför en rad krav riktade mot politikerna.
Bostadsförmedling efter behov och inte bara kötid eftersom det sistnämnda missgynnar unga vuxna. Stärkt bostadsbidrag och förmånliga bygglån för att få igång byggandet av lägenheter med lägre hyror som unga har råd att betala.

Fakta: Årets undersökning bygger på drygt 1 040 svar från unga vuxna i Göteborgsregionen och omfattar kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungälv, Kungsbacka, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn samt Öckerö.

Föregående

Chalmersingenjör tar över Näringslivsrådet

Nästa

Kanadensare ger nytt hopp för Emily - och Trollhättan