Trots privatvärdarnas rekordhöga hyreskrav inför nästa år är det fortfarande minst sagt lönsamt att äga och förvalta hyreslägenheter.
För varje hyreshundralapp är i snitt 25 kronor ren vinst. Det visar en granskning av privatvärdarnas ekonomi som Hyresgästföreningen låtit genomföra.

Genomgången bygger pågar uppgifter hämtade ur företagens offentliga finansiella årsredovisningar för perioden 2018-2022.

30 privatvärdar förvaltar över 200 000 lägenheter

Martin Hofverberg, Hyresgästföreningen
Martin Hofverberg

Ett trettiotal privatvärdar, som är spridda över hela landet, ingår. Tillsammans förvaltar de över 200 000 lägenheter, vilket motsvarar 19 procent av det totala antalet privatägda hyresbostäder.
– I år har många ett ännu tuffare ekonomiskt läge än i fjol. Men fastighetsbranschen fortsätter vara lönsam. Det ser vi svart på vitt när vi granskar fastighetsbolagens egna årsredovisningar, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg i ett pressmeddelande.

Höjningar på tolv procent aviseras för nästa år
– Med det i åtanke sticker fastighetsägarnas krav på chockhöjda hyror verkligen i ögonen. Hyresrätten kan inte bara vara en vinstmaskin för landets fastighetsägare utan måste också vara ett tryggt hem för Sveriges hyresgäster.
Privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna har inför förhandlingarna om nästa års hyror krävt höjningar på elva-tolv procent.

Madeleine Olausson, Hyresgästföreningen
Madeleine Olausson. Bild: Filippa Ländin.

”Hur kan höjningarna motiveras?”
– Det finns en dubbelhet från fastighetsägarnas sida som faktiskt provocerar. Ena stunden kräver de rekordhöga hyreshöjningar för att ”rädda hyresrätten”.
– Men när de i nästa stund ska rapportera till sina ägare får vi läsa om starka resultat och god avkastning. Hur kan fastighetsägarna motivera de här chockhöjningarna när deras ekonomi under så lång tid varit urstark, undrar Madeleine Olausson, utredare hos Hyresgästföreningen.

Föregående

Hon ska leda Sahlgrenska till toppen bland Europas universitetssjukhus

Nästa

Nattlivets utveckling en politisk stridsfråga