Allt fler överenskommelser om årets hyror börjar bli klara i Göteborgsregionen. Och det står helt klart att årets höjningar blir rejält mycket högre än något år tidigare under 2000-talet.
Hittills har den genomsnittliga hyreshöjningen i landet landat på 4,12 procent. Det kan jämföras med förra året då motsvarande siffra var 1,72 procent.

Göteborgsregionen utgör inget undantag. Även här är höjningarna historiskt höga. Ett exempel är Förbo som ägs gemensamt av Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal och som har 5 900 hyreslägenheter i de fyra ägarkommunerna.
Förbos ursprungliga krav var 7,11 procent. Ett krav som Hyresgästföreningen avvisade som orealistiskt. Eftersom parterna inte kunde komma överens valde Förbo att stranda de lokala förhandlingarna och vände sig istället till det partsammansatta tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén (HMK).

Dubbel hyreschock med retroaktivitet
Nu har HMK:s beslut kommit och det innebär att hyran i snitt höjs med 4,8 procent. Den nya nivån gäller från 1 februari vilket betyder att hyresgästerna får betala två månaders hyra retroaktivt.
Hyresgästföreningens förhandlare Tommy Dunerstrand är missnöjd med HMK:s beslut.
– Vi tycker det är en för hög höjning. Det är inte rimligt att hela kostnadsökningen ska bäras av hyresgästerna. Att det dessutom blir retroaktivitet för två månader är djupt beklagligt, för många hushåll blir det här en dubbel hyreschock.

Nästan fem procent dyrare hos Alebyggen
Också för de 2 000 hushåll som hyr hos kommunägda Alebyggen har hyran bestämts av HMK. Bolaget som ursprungligen ville höja med 8,81 procent får nu nöja sig med 4,98 procent. Även här måste hyresgästerna betala två månadshyror retroaktivt eftersom uppgörelsen gäller från 1 februari.

Lokal överenskommelse på fyra procent i Partille
Men även när uppgörelserna kunnat landa lokalt är nivåerna höga. Det gäller till exempel Partillebo som har 3 900 hyreslägenheter i kommunen. Här låg urspungskravet på 8 procent men efter förhandlingar blir höjningen mellan 2,2 och 4,5 procent. Snitthöjningen är 4 procent och gäller från 1 april.
– Det är positivt att vi kunde komma överens lokalt med tanke på de höga kraven i år och att hyresgästerna slipper betala en hyreshöjning retroaktivt. Samtidigt är 4 procent betydligt högre än tidigare år och vi har respekt för att det är tufft för många hyresgäster, säger Tony Petrov, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Historisk höjning på Öckeröarna
Även regionens mindre bolag som Öckerö Fastigheter med 434 lägenheter på öarna får ett rejält hyrespåslag i år. Höjningen från april innebär att lägenheter med kallhyra blir 4,5 procent dyrare och med varmhyra 5 procent.
– Hyreshöjningen i år är historiskt hög och vi hade gärna sett en lägre höjning eftersom många hyresgäster just nu har en tuff situation. Samtidigt är det här den bästa överenskommelse vi kunde träffa under de förutsättningar som är just nu, säger Hyresgästföreningens förhandlare Linda Zachariasson.

75 000 hushåll i Göteborg väntar fortfarande på besked
I Göteborg däremot finns så gott som inga klara överenskommelser. Med privatägda Wallenstam finns sedan tidigare en uppgörelse som innebär en snitthöjning på 2,7 procent. Men när det gäller allmännyttan ligger bollen just nu hos HMK sedan Framtiden-koncernen valt att stranda de lokala förhandlingarna.
I koncernen ingår Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon som tillsammans har drygt 75 000 lägenheter.

Föregående

Demokratin stabil i SOM-rapporten - men majoritet kan gå med på begränsningar

Nästa

Grundaren av bokmässan som blev fiskhandlare i Västafrika