Brev_Chicago
Brevet om medverkan vid 400-årsjubileet, till Göteborgs borgmästare, daterat 5 juni 2022, är fortfarande obesvarat.
”En oförskämd hantering”, säger Roger Bodin.

Det kom ett kort men kreativt och välskrivet brev till Göteborgs stad.
Eller rättare sagt till stadens borgmästare.
I Göteborg är det kommunfullmäktiges ordförande som av tradition även anses vara stadens borgmästare.
En digital version av brevet ankom 5 juni 2022 och några dagar senare damp det ned en papperskopia med posten.
Brevet visade sig vara avsänt från Chicago, Göteborgs systerstad i USA sedan många år tillbaka och innehöll en vänlig förfrågan, om Chicago på något sätt kunde medverka i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum som inleds i juni.

Det kan Chicago med sina starka rötter i den svensk-amerikanska historien sedan utvandringens dagar säkert göra.
Det är bara det att brevet ännu inte har besvarats.
Det blev inte ens diariefört förrän i december.
Två månader senare har ännu ingenting hänt. Brevet har bara blivit liggande utan minsta åtgärd i snart nio månader.

”En oförskämd hantering av ett kreativt initiativ”
– Det här en så stor skandal att jag saknar ord. Det är en så oförskämd hantering av ett kreativt initiativ från vänligt sinnad systerstad, som blev centrum för den svenska utvandringen till Nordamerika för drygt 100 år sedan. Ungefär då bodde det fler svenskar i Chicago än invånare i Göteborg.
Det säger en mycket upprörd Roger Bodin till Spanaren. Han är, som läsarna redan känner till, den entusiast som skapade och drev Emigranternas hus på Packhusplatsen i Göteborg under många år tills museet av brist på anslag från kommunen lades i malpåse för ganska precis två år sedan.

Han vet hur slipstenen skall dras
Men framför allt är Roger Bodin före detta stadsdirektör i Göteborg så han vet ju självklart hur inkomna skrivelser till kommunen skall hanteras enligt lag.
– Det är ju i själva verket mycket okomplicerat, säger Roger Bodin vidare. Samma dag som skrivelsen inkommer skall den diarieföras och skall sedan sedan skyndsamt lämnas vidare till lämplig instans. Då har skrivelsen blivit ett ärende som skall beredas inför beslut, ofta i kommunstyrelsen som första instans. Det här handlar ju inte om raketforskning precis!

Vad var det som (inte) hände?
Roger Bodin har i två långa pedagogiska skrivelser om rena elementa, dels ett meddelande till politiska sekreteraren Josef Akar hos kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), dels en kommentar till ett samtal med Jacob Rydén på stadsledningskontoret, försökt lista ut vad som egentligen hänt, eller rättare sagt inte har hänt, när den vänliga skrivelsen från Chicago bara har blivit liggande obesvarad som en slags het potatis ingen vill ta i.
– Jag frågar mig fortfarande hur svårt det kan vara, påpekar Roger Bodin. Antingen så tackar man väl ja till erbjudandet eller också meddelar man avsändaren att man inte alls är intresserad. Göteborgs hantering av den här frågan liknar ju närmast livet i Grönköping.

Stort intresse för gamla hemlandet i Chicago
Det är förståeligt om Roger Bodin känner oro över hur skrivelsen från Chicago har hanterats. Han är en av skaparna av minimusikalen ”Drömmen om ett bättre liv” som handlar om ett ungt par som emigrerar på 1920-talet och som skall spelas i Chicago senare i år. Sonja Bjurdell i musikgruppen Wavemakers har komponerat musiken och Roger Bodin har skrivit librettot.
När de besökte Chicago förra året för att planera gästspelet blev de mycket väl mottagna överallt. De blev dagligen överraskade hur stort intresset fortfarande är det för det gamla hemlandet deras utvandrade anförvanter kom från.
– Nu vet vi inte riktigt hur det kommer att kännas när vi dyker upp igen, när Göteborg har betett sig så egendomligt och skandalöst, säger Roger Bodin till slut.

Föregående

Yttrandefriheten ständigt omdebatterad genom århundraden

Nästa

Nästan alla varslade - nu går solen ner för Nevs