Stefan Tilk, f d VD för Nevs i Trollhättan

Nu går solen definitivt ner för elbilsbolaget Nevs, återstoden av Saab Automobile i Trollhättan. Varsel om uppsägning av 320 av hela arbetsstyrkan på cirka 340 personer lämnades på torsdagen.
Ägaren till Nevs är sedan 2020 det kinesiska fastighetsbolaget China Evergrande Group, som nu valde denna lösning och beordrar omedelbart stopp för alla pågående verksamheter.
Evergrande uppgav samtidigt att mångårige VD Stefan Tilk nu måste lämna sitt uppdrag.

Till ny, tillförordnad VD utsågs samtidigt HR-chefen Nina Selander.
– Det fanns finansiärer och intressenter för delar av företaget men man lyckades inte ro förhandlingarna i hamn, säger Nina Selander i ett uttalande från Nevs.
Evergrande, är ett kinesiskt multiföretag med cirka 123 000 anställda. Företaget finns med på tidskriften Fortunes 500-lista över världens största företag. Evergrande, som är noterat på Hongkongbörsen, har länge bågnat under sin lånebörda och har därmed haft svårigheter att utveckla Nevs enligt företagets affärsplan.
Företagets huvudägare är Hui Ka Yan, enligt Wikipedia är en av Kinas rikaste personer.

Till salu under flera år – utan köpare
Enligt tidigare uppgifter i bl.a. massmedia har Nevs varit till salu i flera år, men uppenbarligen har ingen uppgörelse kunnat träffas.

Nina Selander Nevs
Nina Selander, tf VD. Bild: Nevs

Torsdagens drastiska besked bottnar i, säger VD Nina Selander, att komma tillrätta med skulder och åtaganden för att därmed undvika konkurs.
– Företaget går därmed nu omgående i ide medan dessa åtgärder genomförs, säger Nina Selander. Hon meddelar också att de anställda under den närmaste sexmånadersperioden ska få allt det stöd som finns att ge.
Men några finansiella åtaganden anges däremot inte.

Hoppet var självkörande bilar och legoproduktion
Nevs köpte Saabs konkursbo och det såg då ut att finnas en framtid och fortsättning på sagan om Saab. Men nu ser slutet ut att vara nära.
Självkörande bilar är en av Nevs nischer, till exempel elbussen, som provkörts på Stallbackaområdet i Trollhättan. System för förarlös körning i storstadsmiljö är ett av företagets huvudområden samt möjligheten att på i fabriken bygga bilar för andra bilföretag, så kallad legoproduktion, vilket ofta används av bilföretag som börjar nå kapacitetstaket på anläggningarna.

Jakten på nya Stallbacka-ägare har inletts
Även om ägaren Evergrande beordrat att all verksamhet omgående ska upphöra så skriver Nevs ledning i pressmeddelandet, att alla ansträngningar ska göras för att finna nya ägare till både projekt och anläggningar.
Och Nevs avgående VD Stefan Tilk säger till DN att han under den närmsta tiden nu står till företagets förfogande för att hjälpa till, där han kan.
Detta så att Nevs medarbetare, kompetens och pågående verksamheter ska få möjlighet att leva vidare i något annat företags hägn.
Nevs inleder nu arbetena med att finna nya ägare till resterna av Saabs fabriksanläggningar, press, måleri och montering, Tekniskt utvecklingscentrum, provbanan mm på Stallbacka i Trollhättan.

Hopp om efterfrågan på kunnigt folk
Trollhättans kommun och de fackliga organisationerna uttalar sig positivt i till exempel tidningen TTELA och Dagens Nyheter, att det finns gott hopp om att finna nya jobb för de som nu drabbas av uppsägningarna.
– Tongångarna är att Nevs personal är högt kvalificerad och att det alltid finns efterfrågan på kunnigt folk i och omkring industristaden Trollhättan.
En luttrad Ronnie Hermansson, ordförande för Unionens lokala avdelning på Nevs säger till TTELA och till Dagens Nyheter, att han levt med oro under många år, men att man ju ”alltid hoppas”.

Från Saab 9-3 till ecosystemet Pons
Nevs, National Electric Vehicle Sweden AB, bildades i april 2012 och tog den hösten över resterna av Saab Automobile och dess anläggningar i Trollhättan. Till en början lanserades bilen Saab 9-3 som eldriven, men därefter gick utvecklingen vidare bl.a. mot system för förarlösa bilar, självkörande system för storstadsmiljö mm. Nuvarande ägaren Evergrande Group tog över Nevs 2019 och då fick företaget en kort period av lugn och ro, där man ”inte behöver oroa sig för nästa räkning”, som VD Stefan Tilk sa i Spanaren. Sommaren 2020 lanserades ecosystemet Pons.

Föregående

Systerstadens brev obesvarat av Göteborg sedan i somras

Nästa

Kommunen kan vara lurad - ny besiktning av omstridda bygget