Intresset i Göteborgs kulturförvaltning att bevara och belysa det som hände i och kring Sveriges i särklass viktigaste utvandrarhamn under de dramatiska åren 1850-1925 är som vi vet minst sagt svalt.
Så svalt att det etablerade och välbesökta Emigranternas hus vid Packhusplatsen sedan över ett år ligger malpåse i väntan på bättre tider.

På andra sidan Atlanten däremot rycks intresset för den svenska invandringen fortfarande vara starkt i gamla svenskbygder i och kring Chicago där merparten av invandrarna slog ned sina nya bopålar.
Det var det dominerande intrycket Roger Bodin och Sonja Bjurdell fick när de nyligen besökte Chicago med omnejd för att presentera den minimusikal om emigrationen från Sverige de arbetat med i tio år.
Chicago är Göteborgs vänort i USA sedan många år tillbaka.

Rpger_Sonja3
Sonja Bjurdell och Roger Bodin utanför det hus i Rockford där de diskuterade med representerar för Swedish Historical Society of Rockford.

Fantastisk resa med stort Sverige-intresse
– Vi tycker att det var en fantastisk resa, berättar Roger Bodin. Vi hade inte kunnat drömma om ett så vänligt och välkomnande mottagande. På alla de platser vi besökte var intresset för Sverige och minnena från förr i högsta grad levande. Vi fick också klart för oss att det finns gott om svenska traditioner. Svenska språket däremot är av förklarliga skäl i utdöende.

Amerikanskt anslag möjliggjorde resa
Musikalen heter som Spanarens läsare känner till ”Drömmen om ett bättre liv” och har visats ett par gånger i Göteborg tack vare ett generöst anslag från amerikanska ambassaden.
Nu finns det även en engelskspråkig version av musiksalen och det var den Sonja Bjurdell och Roger Bodin presenterade under sin veckolånga resa i gamla svenskbygder. Även denna resa finansierades med anslaget från amerikanska ambassaden.
Sonja Bjurdell är konstnärlig ledare för musikgruppen The Wavemakers, sammansatt av musiklärare i Göteborg. Roger Bodin, som kan utvandrarhistorien på sina fem, har skrivit det svenska librettot.

Ny turné nästa år?
Slutresultatet av resan blev att planeringen för att spela musikalen i och kring Chicago borde kunna ske om ganska precis ett år, våren och försommaren 2023.
För att finansiera turnén krävs det dessutom en hel del så kallad fundraising ett arbete som redan inletts på flera nivåer, enligt Roger Bodin , som också påpekar att de vid kontakterna med officiella företrädare för Chicago noterade intresse av att på något sätt uppmärksamma och/eller medverka vid firandet av Göteborgs 400-årsjubileum nästa år.

Föregående

Så mycket tjänar politikerna som har makten över sjukvården

Nästa

Tänk om våldet stoppar vår yttrandefrihet