onsdag, mars 22 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Inför ett subventionerat startlån för förstagångsköpare av bostäder. Det föreslår regeringen som nu tillsatt en utredning för att få fram ett förslag på hur ett sådant kan utformas.

– I dag är det alltför svårt för alltför många att komma in på bostadsmarknaden. Inte minst är det svårt för många unga att köpa en bostad.

– Jag är väldigt glad att vi nu tar steg och sänker trösklarna och därmed skapar möjligheter för fler att köpa sin första bostad, säger bostadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen är 60 procent av landets bostäder bostadsrätter och äganderätter. Samtidigt har bostadspriserna ökat snabbare än hushållens inkomster vilket gör det svårare för förstagångsköpare att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden.

Den nyligen tillsatta utredningen ska bland annat ge förslag på hur ett startlån för förstagångsköpare skulle kunna utformas.

Till utredare har Eva Nordström utsetts. Hon har tidigare bland annat varit vd för HSB och basar i dag för Stockholms kooperativa bostadsförening.

Utredningen ska vara klar 1 november nästa år.

Förslag om en stimulans för bostadsköpare har redan tidigare föreslagits från flera håll, bland annat från Riksbyggen som lanserat så kallade ungbolån riktade till unga mellan 18 och 35 år.

Previous

Liten tidsfrist för utvandrarmuseet

Next

Svenska journalister kan dömas i England

About Author

Eva Thorpenberg

Har varit verksam som journalist sedan slutet av 80-talet och bland annat jobbat på GP, Arbetet, Hem & Hyra samt Hyresgästföreningen.

Check Also