JAG SKREV den 23 juni om att åklagaren hade beslagtagit hela upplagan av Aron Flams bok som behandlar Sveriges undfallenhet gentemot Nazi-Tyskland under andra världskriget. Men det var inte innehållet i boken som föranledde beslaget utan illustrationen på framsidan.

Där hade Flam, som är författare, illustratör, satiriker med mera, använt bilden ”En Svensk Tiger” som här lyfter ena tassen i Hitler-hälsning samt har ett nazitecken samt en blinkning med ena ögat. Den ursprungliga bilden är tecknad av Bertil Almqvist (död 1972) och upphovsrätten har erhållits av Beredskapsmuseet i Djuramossa och det var museet som anmält Flam för intrång i upphovsrätten.

Aron Flam överklagade och hävdade parodi- eller satirtillståndet vilket inte finns i lagtext men som av hävd använts för parodi av utgivna verk och där parodin haft verkshöjd (det vill säga haft konstnärligt värde).

Flam förlorade i lägsta instans men överklagade till Patent- och marknadsöverdomstolen som i mycket hårda ord tillrättavisade åklagaren och gav Flam rätt. Detta innebär dock inte att fallet är klart utan bara att beslaget var fel. Själva rättegången om intrång i upphovsrätten ska avgöras i Stockholms tingsrätt den 18 september.

MÖJLIGEN KAN en seger för Aron Flam ses som en indikation på hur det kommer att gå i fortsättningen men det återstår möjligen flera avgöranden i högre rätt. Själv har jag och många med mig sett det hela som en tvist mellan yttrandefrihet och upphovsrätt och fortsättning följer.

Föregående

Läkarnas kamp mot datatekniken kan vara över om två år

Nästa

Törs du chansa på en lägenhet?