Klockan 9.54 på onsdagen 18 december sköts planetteleskopet Cheops upp från Europas rymdbas Kourou i Franska Guyana i Sydamerika.

– Nu går vi ifrån att bara upptäcka planeter till att studera dem i detalj, kommenterar astrofysikern Carina Persson vid Chalmers i Göteborg till SVT Vetenskap.

Carina Persson som arbetar med Cheopsteleskopet säger sig se fram emot detaljstudierna av nyupptäckta himlakroppar. Fokus ligger inte oväntat på att studera planeter med en storlek som ligger nånstans mellan jordens och Neptunus, vilka cirklar runt ljusstarka stjärnor bortanför vårt eget solsystem men självklart i vårt lilla hörn av galaxen.

En av årets Nobelpristagare i fysik, Didier Queloz, är vetenskaplig ledare för planetteleskopet Cheops, påpekar SVT-text.

Exoplaneter fascinerar

Så kallade exoplaneter i näraliggande solsystem har under flera års tid intresserat astronomerna. Till sin hjälp har de haft Keplerteleskopet och även det amerikanska teleskopet Tess.

Från början, nånstans kring 1995, var det förknippat med ganska stora svårigheter att upptäcka och identifiera exoplaneter i deras banor runt stjärnor av varierande lyskraft, det vill säga en sol utanför vårt eget solsystem.

Nu har metoderna utvecklats kolossalt och förfinats. Numera är det inte bara enkelt att upptäcka nya planeter utan även att bestämma avstånd till stjärnan, omloppstider, temperaturförhållanden och planeternas massa.

Något som intresserar många forskare mest är huruvida exoplaneterna har jordliknande egenskaper, det vill säga en lämplig massa, vatten, atmosfär och rätt avstånd från stjärnan.

Ligger planeten exempelvis för nära sin sol så är temperaturen oftast för hög, vilket medför avdunstning av vattnet, främsta förutsättningen för liv. Solen kan också kasta ut mängder av UV- och röntgenstrålning, vilket omöjliggör biologiskt liv i den form vi känner till det.

Det kryllar av planeter

Efter de senaste årens många upptäckter är de flesta forskare övertygade om, att det kryllar av exoplaneter till och med i vår närhet, det vill säga endast 50-100 ljusår bort. Cheopsteleskopet kommer således att ha fullt upp att göra när det väl börjar söka av rymden strax utanför vårt solsystem.

Rymdintresserade är nyfikna av naturen och vill därför oftast veta mer om hur metoderna att utforska rymden har utvecklats. När Chalmers arrangerar 5-poängskurser om exempelvis exoplaneter är det många som anmäler sig till föreläsningarna och även tentar av kursen.

Föregående

Com Hem gav mig tidig julklapp

Nästa

Gothia Cup slår rekord - i innebandy