Anne L'Hullier
2023 års Nobelpristagare i fysik, Anne L´Huillier. Bild: Charlotte Carlberg Bärg, Lunds Tekniska Högskola.

Om lite mer än en månad, 16 april, startar Vetenskapsfestivalen 2024 i Göteborg.
Och festivalens start får extra stjärnglans i år då 2023 års Nobelpristagare i fysik, Anne L´Huillier inviger den och presenterar sin forskning inom attosekundsfysik och vad den kan användas till.
Med på scenen kommer även Stefan Heimrich att vara. Han är professor i antropologi vid Massachusetts Institute of Technology (MIT). Han och Anne L´Huillier kommer att samtala om årets festivaltema: vågor.

Stefan Helmreich forskar inom oceanografi, biologi, akustik och datavetenskap. Han har skrivit flertalet böcker, bland annat A Book of Waves, som undersöker havsvågor som former av media som bär ekologiska, geopolitiska och klimatologiska nyheter om vår planet.

Fysikens paparazzifotografer
I sitt invigningstal förklarar Anne L´Huillier, till vardags professor på Lunds universitet, hur experimentella metoder användes för att generera attosekundpulser av ljus för studier av elektrondynamik i materia. Tekniken kommer kunna användas till att bland annat diagnostisera tidig cancer.
Den mångåriga forskning hon bedrivit tillsammans med Pierre Agostini och Feren Krausz, ledde till att trion, som ibland kallas ”fysikens papparazzifotografer”, tilldelades nobelpris i fysik 2023.

Från största till minsta i Universum
– Vi ser fram emot att starta festivalen med fantastiska forskare på plats. Det blir en tvärvetenskaplig kväll som likt resten av festivalen tar upp vitt skilda ämnen, om allt från universums minsta beståndsdelar till universums största frågor, säger Jenny Hultén, konstnärlig ledare på Vetenskapsfestivalen på Göteborg & Co.

Ekonomiskt stöd från Stena-sfären
Det är sjunde året i rad som Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur stöttar festivalen ekonomiskt.
– Vetenskapsfestivalen spelar en viktig roll när det gäller att göra vetenskap och forskning tillgänglig. Att fjolårets Nobelpristagare Anne L´Huillier arbetar i Lund och medverkar i årets Vetenskapsfestival är inspirerande och kan förhoppningsvis få fler unga att bli intresserade av forskning. Det är med glädje vi är med och bidrar, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande för Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
Bland tidigare forskare som invigt festivalen märks Max Tegmark, Richard Dawkins och Jennifer Doudna.

Föregående

Avstängningar, omledningar, men även ny färja och spårvagn under trafikåret 2024

Nästa

Bilister i Västra Götaland mest pigga på att byta bil mot buss, tåg och spårvagn