Först skulle det bara bli en bok om Göteborgs moderna medicinska historia. Nu är Gudrun Nyberg, 76, på väg att slutföra ett jätteprojekt om tiden i Göteborg mellan två jubileer. Praktverket blir på tio band och kostar 2,5 miljoner att genomföra.

Göteborgs kommun har inte bidragit med ett enda öre.

Gudrun jobbade som läkare fram till 2007 men ägnade allt mer tid under sina senare yrkesår åt lusten att gräva i gamla arkiv och leta fram och levandegöra personer och företeelser som varit bortglömda och begravda i flera hundra år.

Det blev sex böcker, den senaste handlar om berömda mäns systrar.

Genom Stadsmuseets förre chef Gunnar Dahlström fick hon höra talas om ett storslaget projekt inför Göteborgs 400-årsjubileum. Tanken var att stadens samtliga stiftelser med gemensamma krafter och pengar skulle fånga upp tiden mellan 1921 och 2021 och i ett antal böcker beskriva stadens utveckling. Gudrun skulle ansvara för den medicinhistoriska delen.

Tog över jobbet själv

Men allt föll platt till marken. Stiftelserna varken kunde eller ville skaka fram pengar och leta upp de dugliga och kunniga skribenter som krävdes. Det ledde till att Gudrun själv, livligt påhejad av vännen Wanda Klintberg, bestämde sig för att genomföra det hela på egen hand.

Hennes egen bok var först i raden och kom ut i september 2017 utan att väcka stor uppmärksamhet. Men då hade Gudrun redan skissat på fortsättningen och med en enastående entusiasm, envishet och talang för att leta upp pengar har hon snart kommit halvvägs på en emellanåt skakig resa.

– Ett tag levde jag rätt farligt, säger hon med ett skratt där vi sitter i hennes kök i en av Göteborgs äldre fastigheter i centrala Göteborg.

Som i höstas när hon planerade nummer fem, sex och sju i serien.

– Då såg jag att jag med utgifterna till förlaget och konstnärernas upphovsrättigheter skulle punga ut med 480 000 kronor. Som jag inte hade.

– Men jag visste var jag skulle söka pengar och nu har jag fått ihop dem.

Många vägar att söka

Det finns en mängd fonder, stiftelser och stipendier att vända sig till och Gudrun är något av en expert på att formulera ansökningshandlingar.

Fast litet, medger hon, har hon tagit ur egen ficka.

– Det här är min hobby och då får man räkna med en del utgifter, säger hon.

Hennes hobby tar gott och väl 50 procent av hennes vakna tid i anspråk, inte så sällan är det ett heltidsjobb.

– Det har hänt att jag tar litet semester, tillägger hon med ett nytt skratt.

På bordet framför henne ligger de fyra böcker som hittills är klara: ”Medicinen, människan och vården”, som nästan helt och hållet är skriven av Gudrun själv, ”Nio författare”, ”Lärande och bildning” och ”En ny frihet” som presenterar 17 konstnärer.

Författarbandet innehåller texter av bland andra Evert Taube, Bengt Anderberg, Jeanna Otterdal och Olivia Bergdahl.

Symbolisk ersättning

De bidrar förstås själva till innehållet men varje skribent får en grundlig presentation av personer som Gudrun snokat upp.

En del ställer upp utan att begära ersättning alls, andra gör det kanske för en symbolisk summa.

– Hittills har ingen fått någon vettig lön för sitt arbete, konstaterar Gudrun med ett leende.

Jeanna Otterdahl, uppskattad för sina barnvisor och psalmer, testamenterade sina rättigheter till Vännernas samfund (eller kväkarna) som gav sitt samtycke till publicering mot att hennes koppling till den kristna rörelsen nämndes.

Det råder ingen tvekan om att Gudrun älskar detta självpåtagna uppdrag och med all rätt kan vara stolt över resultatet.

9 mars blir det releasefest för bok nummer fem, döpt till ”Konsthantverk”. Platsen är passande nog nyinvigda Röhsska museet. Senare i vår kommer ”Idrott ” (med Spanarens Cege Berglund som medredaktör), ”Stadsbilden” och Småindustrier”.

Inget stöd från kommunen

Och detta praktverk har förstås kommunen tagit emot med öppen famn och lovat ett rejält ekonomiskt stöd?

Svaret är ett rungande nej!

Gudrun har gjort upprepade framstötar till allt och alla som skulle kunna intressera sig för en så genomarbetad och unik sammanfattning och spegling av sena tiders Göteborg.

Kulturnämnden, kulturförvaltningen, Göteborg & Co säger, oj vad bra du gör det Gudrun, men, vi har inga pengar.

Detta har alltmer irriterat och retat upp huvudredaktören för ”Hundra år i Göteborg” och nu har hon lessnat på att tjata på snåla politiker och tjänstemän och tänker genomföra projektet på samma sätt som hittills. Det vill säga i egen regi.

– Dom ska inte komma efteråt och ta åt sig äran, säger hon med udden riktad mot en och annan beslutsfattare.

Hon har precis gjort upp med dem som vill åta sig att skriva om ”Scen och musik” som är det nionde bandet i antologin.

Återstår det tionde och sista som än så länge bara finns i Gudruns huvud.

– Boken är inte sjösatt ännu men ska heta ”På vattnet” och handla om båttrafik, avslöjar hon.

”Hundra år i Göteborg” ges ut av Carlsson Bokförlag som finns i Stockholm.

Föregående

Vad är det bruna i spenaten?

Nästa

Kan nya hus lösa Hjällbos problem?