– Jag blir rörd, säger Jonas Ljungberg när han ser sig omkring på utställningen om lillebror Mikael, brottaren som blev världsmästare och olympisk segrare innan han tog sitt liv, bara 34 år gammal.

Utställningen öppnas kommande lördag kl 12 på Idrottsmuseet, som är beläget på Kvibergs gamla regementsområde i östra Göteborg. Jonas inviger och har själv i hög grad bidragit. Han ställer ut bland annat broderns finaste medaljer. Det är 25 år sedan Mikael vann sitt första VM-guld, i Globen 1993.

På väggarna finns till exempel mästarens första brottartrikå, som han bar under knattetiden i Mölndals Brottarklubb, och den sista, som han vann olympiska spelen i Sydney 2000 med. Lokalen fylls med en hel del annat unikt och även Mikael Ljungbergs samhällsengagemang belyses. Han grundade ”Landslaget mot våld” och reste tillsammans med andra stora idrottsstjärnor runt i skolor för att tala mot mobbing.

– Det gör ont att inte pappa får se det här, han hade varit oerhört stolt, säger Jonas.

Jan Ljungberg dog förra året. Han hade följt varenda träning som Mikael genomfört i Örgryte IS. Mamma Gudrun hade avlidit tidigare i sjukdom, vilket bidrog till den depression som drabbade Mikael.

Redan 2005 startade Jonas tillsammans med en rad vänner Mikael Ljungbergs Minnesfond. Stiftelsen har sedan dess delat ut stipendier till idrottare och ledare som verkat i Mikaels anda. Senaste stipendiaten är orienteringssuveränen Tove Alexandersson.

Stipendieverksamheten fortsätter, även om den ursprungligen bara var garanterad tio år.

En årlig golftävling, där företagare får spela med idrottskändisar, bidrar till fonden och även en auktion där känt folk donerar verk av olika slag stärker den ideella verksamheten. Nästa år debuterar golfgiganten Henrik Stenson som konstnär.

– Vid våra tillställningar brukar jag ta med några av Mikaels troféer, fortsätter Jonas, men i och med den här utställningen är det första gången vi samlar allt på ett ställe och det ger ett helt annat intryck. Jag är stolt och glad.

Utställningen finns kvar på museet en bra bit in på nästa år. I samband med invigningen arrangeras en paneldebatt på temat ”vad gör idrotten för stjärnor som lägger av?” Dit kommer skridskostjärnan Jasmin Krohn, längdhoppssuveränen Erica Johansson, roddvärldsmästaren Maria Brandin och Mikael Ljungbergs gamle landslagskompis, tungviktaren Tomas Johansson.

Föregående

Lena Malm (S) till Länsstyrelsen

Nästa

Nya anklagelser om oegentligheter inom Göteborgs spårvägar