Julien D´Hoore, Belgien, vann det senaste världscuploppet i Vårgårda. Foto: Christer Hedberg
Julien D´Hoore, Belgien, vann det senaste världscuploppet i Vårgårda. Foto: Christer Hedberg

Efter decennier av nonchalans, ointresse och von obenattityd börjar den konservativa cykelvärlden inse att tjejer är värda lika mycket som killar. Nästa år lanseras en World Tour i stil med den som drar miljoner åskådare och tv-tittare på herrsidan.

De kvinnliga cyklisterna kan äntligen synas på rättvisa villkor, kanske till och med få resurser, stöd och inkomster värda namnet.

Det kan man tacka Vårgårda och ortens cykelklubb för. Där har arrangerats världscuptävlingar tio år i rad, tävlingar som alltid fått högsta internationella beröm och som bildat skola för arrangörer runt om i världen.

– Vi vill inte ta åt oss äran av att detta händer just, säger Hans Jönsson, tävlingsledare under alla åren, men det är klart att vi varit pådrivande och vi har också fått mycket uppskattning från internationella cykelförbundet.

Tjejklubben nummer ett

Vårgårda Cykelklubb bildades för mera än 50 år sedan och grunden var att de berömda ”Fåglumbröderna” skulle ha en klubb att tävla för. Långt efter brödernas karriär, som bland annat gav tre gemensamma VM-guld och proffskontrakt i Italien för alla fyra, har alltså VCK blivit tjejklubben nummer ett.

När världscupsatsningen inleddes, med inspiration från dubbla världsmästaren Susanne Ljungskog, mötte den inga protester utan desto mera entusiasm. Flera av de gamla elitcyklisterna, som Hans Jönsson själv, engagerade sig från början och Erik Fåglum är en av dem.

– Vi har 350 funktionärer under vår tävlingshelg och har inga svårigheter att få ihop folk, berättar Hans Jönsson. Människor ringer själva och ber att få vara med.

Direkt i tv

De första World Tour-loppen i Skandinavien arrangeras i Vårgårda 19 och 28 augusti nästa år och är två av sjutton tävlingar. Det blir förstås direktsändning i tv, något som Vårgårda och SVT varit ensamma om fram till nu. Nästa säsong ställs sådana krav på flera arrangörer med det underförstådda argumentet att ”går det i Sverige, så går det här också.”

En och en halv vecka före Västgötabesöket kör världseliten på de olympiska banorna i Rio de Janeiro. Klart att Vårgårda drömmer om att få välkomna Sveriges stora stjärna Emma Johansson som medaljör.

Just OS har hjälpt Vårgårda att driva sporten åt rätt håll. Internationella olympiska kommittén har hotat det internationella cykelförbundet med att få mindre del av de olympiska inkomsterna – om inte jämställdheten förbättras.

 

Föregående

Bakom ett vackert tifo kommer de fula maskerna fram

Nästa

Ska kulturhuset i Bergsjön äntligen byggas?