onsdag, mars 22 2023
Bevakar Göteborg - och lite till
Spanaren.se är en nättidning i Göteborg som ägs av den ideella föreningen Sällskapet Spanaren. Vi granskar makten men rapporterar även om annat. Redaktionen arbetar gratis.

Visst kan det vara snyggt och imponerande med fotbollsfansens tifo-banderoller på läktarna. Men det som händer där bakom är inte alltid lika vackert.

Så sent som i söndags hyllade IFK Göteborgs anhängare sin favoritklubb med gigantiska banderoller, lagom till 111-årsdagen. Men när jättebanderollen vecklades ut över den översta ståplatsläktaren på ena kortsidan var det några som bytte skepnad.

Undviker att identifieras

Ett större antal så kallade bengaler i olika färger antändes av maskerade människor. Maskerna hade de tagit på sig medan de doldes av banderollen.

När det brunnit färdigt kom banderollen upp igen. Bakom den åkte maskerna av och många hade till och med nya ytterkläder med sig i ryggsäck, bytte för att inte kunna bli identifierade när övervakningskamerorna kunde ”se” igen.

– Jag känner till det här, medger IFK:s säkerhetschef Mike Sahlenius för Spanaren. De som bränner vet hur vi jobbar och gör allt för att försvåra för oss. Problemet är att vi måste koppla rätt individ till rätt bränning.

Olika åsikter

IFK filmar vid entréer och under själva matchen, letar noga efter både tatueringar och födelsemärken för att hitta sabotörerna.

– Ibland gömmer dom sej under ”overheads” (banderoller som dras ner över publiken), ibland bakom stora flaggor, fortsätter Sahlenius. Vissa vill förbjuda overheads, men vi vill ha en aktiv läktarmiljö och i söndags hade supportrarna gjort ett jättefint tifo. Alla ska inte drabbas för att några bär sej illa åt.

1 500 personer får plats på på läktaren som är utsatt.

– Där finns alla åsikter om bengalerna. Några stöttar den verksamheten, andra avskyr den och vissa bryr sej inte alls, säger Mike Sahlenius.

Måste följa lagen

Polisen har utrett huruvida klubben agerar på rätt sätt i fallet med bengalerna, som kan vara farliga för vissa människor.

– Vi har fått polisens besked om att vi gör rätt med tanke på att vi måste följa lagen, säger säkerhetschefen.

Vissa av syndarna gör bort sig ibland, vilket gynnar IFK:s granskare. Just nu är tjugo supportrar avstängda och det blir fler när matcherna mot Hammarby och Halmstad är analyserade. En supporter är avstängd ett och ett halvt år framåt sedan han lyckats komma in på Gamla Ullevi trots att han inte fick och det gav påbackning på gamla straffet.

 

Previous

Sju tips till Whistleblowerfunktionen - alla utan åtgärd

Next

Cykeltjejerna tas på allvar - tacka Vårgårda för det

About Author

Cege Berglund

Idrottsjournalist sedan 60-talet. Har skrivit om nästan alla sporter, men inte dart eller hästpolo.

Check Also