I västra Sverige finns överhuvudtaget ingen grön studentstad. I alla fall inte enligt studentkårernas bedömning.
För enligt den blir en studiestad grönklassad om en student får en trygg bostad med rimlig hyra inom en månad efter terminsstart.

Sveriges Förenade Studentkårer SFS har ända sedan år 2009 gått igenom boendesituationen på landets studentorter i samband med terminsstarten. I årets granskning ingår 34 studentstäder och de rankas efter en färgskala.
Grön innebär att en ny student kan få en egen bostad inom en månad, gul att studenten kan räkna med en bostad under första terminen och röd att det dröjer mer än en termin.

Stora hyreshöjningar petar bort Trollhättan från gröna listan
Trollhättan har tidigare varit den enda västsvenska studieort som fått grönt ljus. Men inte i år. I stället har staden rankats som gul. Skälet är framförallt årets stora hyreshöjningar. I snitt i landet har studenthyrorna ökat med 4,3 procent, vilket är historiskt högt.
Enligt kommunens bostadsbolag Eidar kostar en studentlägenhet i dag mellan 4 200 och 4 800 kronor i månaden. Och det ligger en bra bit över vad SFS anser vara en rimlig hyra. För enligt organisationens definition är 30 procent av studenternas inkomst att anse som rimligt. Det motsvarar ungefär 3 600 kronor.
Så trots att Trollhättan har en bostadsgaranti och tillgängligheten inte blivit sämre så påverkar de högre hyrorna bostadssituationen negativt.

Göteborg rödlistas för fjortonde året i rad
I övriga Västsverige vajar de gula och röda flaggorna tätt. Göteborg som varit rödlistat ända sedan första genomlysningen år 2009 behåller även i år sin röda fana.
I staden finns ungefär 11 000 studentbostäder som ska räcka till över 60 000 studenter. En ekvation som inte går ihop och som leder till långa köer.
Enligt SGS, Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, är kötiden mellan 1,5 och 5 år beroende på bostad och läge och Chalmers Studentbostäder redovisar en kötid på cirka 2,5 år. Snitthyran ligger enligt Boplats på ungefär 4 400 kronor.

Bostadsbristen skrämmer bort studenterna
En undersökning som Studentbostadsföretagen låtit genomföra visar att så många som 29 procent väljer bort Göteborg på grund av bostadsbristen.
Också Halmstad och Skövde är rödmarkerade. I Halmstad varnar studentkåren om risk för avhopp och ser ingen förbättring jämfört med föregående år. I Skövde finns ett samarbete med grannorten Falköping och det finns också tillfälliga lösningar som vandrarhem, hotellrabatter och andrahandslägenheter.
Borås är liksom tidigare gulmarkerat trots att det under förra året tillkom 107 nya studentbostäder.

”Politiken måste lämna sin passiva linje”
SFS anser att bostadssituationen är minst sagt alarmerande.
– Vi står inför en bostadskris som riskerar inte bara studenternas ekonomi och studieresultat utan också Sveriges rykte som en framstående kunskapsnation. Ett kunskapssamhälle bygger på tillgänglig utbildning och för det krävs att studenter får råd och möjlighet att bo tryggt, säger Jacob Färnert, ordförande för SFS.
– Politiken har inte råd att fortsätta med dagens passiva linje, alternativet är nämligen mycket dyrare. Regeringen måste stimulera byggandet genom investeringar, annars kommer situationen bara bli värre.

Föregående

Sprit driver ny dansk fartygsjätte

Nästa

De äldsta husen är inte alltid bästa valet för att hitta bostad med låg hyra