Den långdragna hyrestvisten med privatvärden Västerstaden har fått en lösning.
Hyresgästföreningen och Västerstaden har nått en tvåårig överenskommelse som innebär att hyrorna höjs med 8,75 procent för de 1 600 hushåll i Göteborg som bor hos bolaget. Höjningen gäller från 1 maj i år.

Lashkar Salah Hyresgästföreningen
Lashkar Salah

– Det är en stor hyreshöjning som kommer att vara tuff för många hyresgäster som redan är ekonomiskt pressade, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lashkar Salah.

Både förra året och i år valde Västerstaden att stranda de lokala förhandlingarna. Bolaget krävde då att hyran skulle höjas med 6 procent år 2023 och hela 12 procent i år.
Istället skickade bolaget ut nya hyresavier med en ny och högre hyresnivå. En hyresnivå som alltså varken var förhandlad med motparten eller fastställd av hyresnämnden.
Det kallas för direktavisering. I praktiken fungerar det så att de hyresgäster som betalar den högre hyran anses ha accepterat den nya nivån.

Fortsatte att betala den senast förhandlade hyran
Hyresgästföreningen uppmanade hyresgästerna att i stället fortsätta betala den tidigare hyran. Något som är helt riskfritt att göra och som inte innebär någon fara för att bli uppsagd eller vräkt.
Detta till trots valde ändå många att betala den högre hyran. Men inte alla. De fortsatte i stället att betala den senast förhandlade hyran som vid det laget var från år 2022.

Snitthöjningen hamnar på 8,75 procent
Den överenskommelse som nu har träffats gäller alltså både åren 2023 och 2024. I genomsnitt höjs alltså hyrorna med 8,75 procent men varierar mellan 5,6 och 9 procent beroende bland annat på nuvarande hyresnivå och kvalitet.
För hyresgäster som bor i nyproduktion blir hyreshöjningen 4,5 procent.
– Många hyresgäster har uttryckt oro över de höga kraven så det är positivt att vi har kunnat komma överens lokalt på en nivå som är betydligt lägre än kraven för både 2023 och 2024 som tillsammans hamnade på 18 procent, säger Hyresgästföreningens förhandlare Lashkar Salah.
De som gått med på de direktaviserade hyrorna kommer att så sina hyror sänkta från 1 maj.

Föregående

Träbyggnaden blev vinnare - medan kyrkan i Frihamnen fick årets Kalkonpris

Nästa

Nära Gamla Ullevi samlas idrottens veteranprofiler varje torsdag