Årets hyror för de cirka 1 250 hushåll som bor hos privatvärdar i Alingsås är klara.
Efter beslut av en skiljeman höjs hyrorna med 5,7 procent från årsskiftet.

De privatvärdar som förhandlar genom Fastighetsägarna GFR krävde ursprungligen att få höja med 12 procent. Men efter fruktlösa förhandlingar under fyra månader valde GFR att avbryta de lokala förhandlingarna och vände sig istället till hyresnämnden och begärde att få en särskild skiljeman utsedd. En skiljeman med mandat att besluta om en ny hyresnivå för 2024.

Retroaktiva hyror för årets första månader
Det beslutet innebär att hyrorna nu höjs med 5,7 procent. Eftersom den nya nivån gäller redan från årsskiftet betyder det att hyresgästerna som bor hos någon av de 36 privatvärdar som förhandlar via GFR får betala retroaktiva hyror för årets första månader.
GFR är missnöjda med den nya hyresnivån.
– Dagens besked innehåller en höjning över de nivåer som varit aktuella i förhandlingarna med Hyresgästföreningen men är ändå under den nivå som krävs för att få kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen just nu upplever, säger Linda Siverbo, näringspolitiskt ansvarig hos GFR.

”Svårt att förstå den här höjningsnivån”
Även Hyresgästföreningen är missnöjd.
– Jag har faktiskt svårt att se varför just dessa fastighetsägare ska vara berättigade till en högre hyreshöjning än andra fastighetsägare i Alingsås och även de flesta runt om i landet. Nu är detta långt från Fastighetsägarnas krav på 12 procent men ändå alldeles för högt, säger Jesper Lissmark, förhandlare hos Hyresgästföreningen.

Partillebo höjer med fem procent från april
Även för de cirka 3 900 hushåll hos kommunala Partillebo är årets hyror klara. I genomsnitt blir höjningen 4,98 procent från 1 april.
Höjningen varierar dock mellan 3,6 och 5,4 procent beroende bland annat på tidigare hyresnivå och kvalitet i boendet.
– Det är en hög hyreshöjning som kommer att vara tuff för många hyresgäster som redan är ekonomiskt pressade. Det är klart att vi inte är nöjda, säger Jihad Eshmawi, förhandlare hos Hyresgästföreningen, men konstaterar samtidigt att det ändå var den bästa överenskommelse som gick att uppnå just nu.
Partillebo krävde från början hyreshöjningar på 9,5 procent från 1 april.

Föregående

"Vinterväghållningen - inte däcken - avgörande för lastbilarnas framkomlighet"

Nästa

Trafikverket skriver nytt avtal för Rosenlund - utan budget och vitesföreskrifter